fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Grote Vaticaanse evenementen uitgesteld vanwege coronavirus

Sanne Gerrits 5 maart 2020
image
Blik op de Sint-Pieter vanaf de Aventijn. Het is ongewoon rustig in Rome: veel toeristen hebben hun bezoek aan de Eeuwige Stad uitgesteld of afgezegd. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Het Vaticaan heeft twee belangrijke evenementen uitgesteld naar de herfst, vanwege het coronavirus.

De economische top De economie van Franciscus, die van 26 tot 28 maart gehouden zou worden in Assisi, wordt verplaatst en zal nu plaatsvinden van 19 tot 21 november. Paus Franciscus’ bijeenkomst rond het wereldwijde onderwijspact, dat in mei in Rome gehouden zou worden, wordt verplaatst naar oktober.

Onzekerheid rond verspreiding coronavirus

In een persverklaring zei de Vaticaanse Congregatie voor Katholiek Onderwijs: “De onzekerheid die verbonden is aan de verspreiding van het coronavirus en daarbij meegenomen de besluiten van de burgerlijke autoriteiten wereldwijd, hebben geleid tot het uitstellen van de geplande ontmoeting om een zo groot en ontspannen mogelijke deelname mogelijk te maken.”

Het doel van het onderwijspact is om onderwijs meer gelijk en meer relevant voor de verschillende economieën en maatschappijen wereldwijd te maken. Er zou rondom het Sint-Pietersplein een “onderwijsdorp” worden ingericht waarin debatten en ontmoetingen met jongeren, studenten en gezinnen zouden plaatsvinden.

De economische top in Assisi

De economische top rond Sint-Franciscus in Assisi was bedoeld om jonge mensen die de economie in de toekomst vormgeven bijeen te brengen “en een verbond met hen [te] sluiten om de wereld te veranderen. De paus wilde jongeren hierbij betrekken omdat zij nog de mogelijkheid hebben om verandering te bewerkstelligen”, zei hoogleraar economie Luigino Bruni van de Romeinse LUMSA Universiteit tegen Crux. Er werden tweeduizend mensen uit 115 landen verwacht.

Ook pauselijke universiteiten stellen conferenties uit

Ook twee conferenties van de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit zijn uitgesteld. Een over christelijke en Hebreeuwse kunst, de ander over de Heilige Stoel en de VS in de Pius XII-archieven. Een evenement georganiseerd door de Australische ambassade bij de Heilige Stoel omtrent Internationale Vrouwendag gaat ook niet door.

Het is nog niet duidelijk of de conferentie van het Universitaire Centrum voor Kinderbescherming rondom de theologische benadering van het kerkelijk kindermisbruik doorgaat.

Alle Italiaanse scholen dicht

Dat de universiteiten hun conferenties uitstellen, is een logisch gevolg van het landelijke besluit van de Italiaanse regering om tussen 5 en 15 maart alle scholen en universiteiten in het land te sluiten vanwege het coronavirus.

De pauselijke universiteiten in Rome volgen de regeringsmaatregelen. De pauselijke Santa Croce Universiteit maande op 3 maart haar studenten om het regeringsbesluit te volgen. De pauselijke Sint Thomas Universiteit, het Angelicum, meldde 4 maart op haar website de colleges op te schorten tot 15 maart.

Audiëntie paus afgelast, maar niet wegens coronavirus

Ook de wekelijkse algemene audiëntie van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein ging niet door. Dat had echter niet met het coronavirus te maken, maar met de verkoudheid die Franciscus eerder opliep.

Het is stil op straat in Rome

In Rome wordt het intussen aardig stil op straat, meldt Crux. Het Sint Pietersplein is leeg. De Vaticaanse musea zijn volgens gids Agnes Crawford leger dan zij ooit heeft gezien in de negentien jaar dat zij er rondleidingen geeft.