fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Hoop en geloof op het Pietersplein: Vaticaanse kerststal kleurt Peruaans

KN Redactie 10 december 2021
image
Jozef en Maria met links een van de Drie Koningen, in de klederdracht van de Peruaanse Chopcca-gemeenschap. Foto: CNS Photo - Junno Arocho Esteves

De kerststal op het Sint-Pietersplein is dit jaar Peruaans gekleurd. De manier waarop inheemse Peruaanse gemeenschappen zijn afgebeeld, belichaamt de vreugde en hoop van hun geloof, zegt de Peruaanse bisschop Carlos Alberto Salcedo Ojeda.

De bisschop van Huancavelica gaf donderdag journalisten een preview van de stal, die vanavond onthuld wordt. Dan worden ook de lichten ontstoken van de kerstboom op het plein. Boom en stal blijven staan tot 9 januari, het feest van de Doop van de Heer.

Traditionele veelkleurige kleding

Het Vaticaan koos de dertigdelige kerstgroep onder meer uit om de viering van tweehonderd jaar Peruaanse onafhankelijkheid te markeren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jozef, Maria en de Drie Koningen dragen de traditionele veelkleurige kleding van de Chopcca-gemeenschap, die woont in de regio Huancavelica, waar Salcedo sinds kort bisschop is.

Lama's in plaats van kamelen

De koningen hebben lama’s in plaats van kamelen bij zich, en zakken voedsel uit de regio. Zo brengen ze onder meer mais, quinoa en aardappelen mee, in plaats van de traditionele goud, wierook en mirre.

Klik op de pijltjes voor meer beeld | Foto's: CNS Photo - Junno Arocho Esteves

Geloof en hoop

Een engel, ook in traditionele klederdracht, kondigt Christus’ geboorte aan met fluitspel en drumwerk. Van bovenaf kijkt een condor toe, het nationale symbool van Peru.

Volgens bisschop Salcedo vertegenwoordigt de kerststal “het geloof in Jezus van de Chopcca” en de hoop die zij delen “ondanks de moeilijkheden, zoals de pandemie en de andere pandemieën zoals armoede, corruptie of verwaarlozing door de autoriteiten”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De mensen zijn gelukkig en vieren hun geloof met vreugde, en het wordt uitgedrukt in hun gemeenschapsleven”, aldus de bisschop. “Dat is iets heel moois en als een nieuwe bisschop leer ik beetje bij beetje meer.”

'Vurig religieus volk'

Salcedo werd vergezeld door verschillende andere Peruanen, onder wie de Peruaanse ambassadeur bij de Heilige Stoel. Hij noemde de kerststal “een weergave van de rijkdom van de Peruaanse cultuur. Het is een eer voor Peru om deze Kerstmis hier op Sint-Pietersplein vertegenwoordigd te zijn”.

De kleding en multiculturele kenmerken van de beelden getuigen volgens de ambassadeur van Peru’s diversiteit en van het geloof van de Chopcca, die “een erg groot en vurig religieus volk zijn, dat Kerstmis op bijzondere wijze viert”.

Bron: Catholic News Service