<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Italiaans arrestatiebevel voor makelaar in omstreden Vaticaanse vastgoeddeal

Courtney Mares - CNA 13 april 2021
image
Het Vaticaan kocht drie jaar geleden een pand in hartje Londen in een deal die nog altijd omstreden is. Foto: Unsplash - Jaanus Jagomagi

Een Italiaanse rechter heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Gianluigi Torzi. De makelaar is onderwerp van onderzoek vanwege zijn betrokkenheid bij de controversiële aankoop door het Vaticaan van onroerend goed in Londen. Het Vaticaan hield hem vorig jaar al ruim een week in hechtenis.

Rechter Corrado Cappiello tekende het bevel voor Torzi op basis van onderzoek door de politie in Rome naar zijn vermoedelijke frauduleuze facturering, het witwassen van geld en andere financiële misdrijven. Daarbij zouden ook drie van zijn medewerkers betrokken zijn geweest, meldde de Italiaanse krant Il Messaggero op 12 april.

Vaticaans onderzoek

Er loopt nog steeds een onderzoek van het Vaticaan naar zijn rol bij de aankoop door het Staatssecretariaat van een pand aan de Londense Sloane Avenue 60 in 2018. Het Vaticaan hield hem vorig jaar zomer vast op verdenking van afpersing, verduistering, zware fraude en witwaspraktijken.

“Het is alarmerend hoe gemakkelijk Gianluigi Torzi en zijn medewerkers erin slaagden om frauduleuze operaties te organiseren”, schreef rechter Cappiello.

Naast de strafbare feiten die het Vaticaan aanhangig maakt, is er volgens rechter Cappiello onderzoek gedaan naar andere onwettige financiële activiteiten, fraude en het schrijven en gebruiken van facturen voor niet-bestaande transacties. Ook wordt Torzi’s betrokkenheid bij een frauduleus faillissement onderzocht.

Inbeslagneming

Vorige maand maakte een Britse rechter de beslaglegging op Torzi’s rekeningen ongedaan, die was aangevraagd door de aanklagers van het Vaticaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De betreffende rechter  verklaarde dat de “niet-openbaarmakingen en onjuiste voorstellingen van zaken door het Vaticaan zo verschrikkelijk zijn dat de ultieme sanctie” om de inbeslagname ongedaan te maken, passend was.

Londense vastgoeddeal

Het Vaticaanse Staatssecretariaat kocht het pand in de chique Londense wijk Chelsea tussen 2014 en 2018 in fasen van de Italiaanse zakenman Raffaele Mincione. Torzi bemiddelde bij de verkoop en verdiende miljoenen euro’s voor zijn rol in de laatste fase van deze vastgoeddeal.

Torzi verkocht aan het Staatssecretariaat de 30.000 meerderheidsaandelen in Gutt SA, de houdstermaatschappij via welke het Londense eigendom werd gekocht. Hijzelf behield de duizend stemgerechtigde aandelen.

Geen bewijs

Het Vaticaan beweert dat Torzi “geheimzinnig en oneerlijk” was toen hij de stemgerechtigde aandelen behield. Torzi beweert echter dat alles transparant was. Hij zou het aan Vaticaanse functionarissen hebben gecommuniceerd in gesprekken en door henzelf ondertekende documenten.

De Engelse rechter oordeelt nu dat de bewering van het Vaticaan dat de makelaar “geheimzinnig en oneerlijk” was, niet wordt ondersteund door het voorliggende bewijsmateriaal. Volgens hem is er sprake van een “verkeerde voorstelling van zaken” door de aanklagers van het Vaticaan.

Arrestatiebevel

Volgens persbureau Reuters staat in een apart arrestatiebevel dat Torzi het Vaticaan in totaal vijftien miljoen euro heeft gefactureerd voor werk dat naar verluidt niet was uitgevoerd.

Torzi verblijft momenteel in het Verenigd Koninkrijk en heeft het bevel nog niet ontvangen. Het is onduidelijk of de Italiaanse autoriteiten een internationaal arrestatiebevel tegen hem zullen uitvaardigen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.