<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Italiaanse maffiabestrijder op drempel zaligverklaring

KN Redactie 23 december 2020
image
Rosario Livatino werd in 1990 door de Siciliaanse maffia vermoord. Foto: wikipedia.org

De in 1990 door de maffia vermoorde rechter Rosario Livatino staat op de drempel van zaligverklaring: paus Franciscus erkende maandag zijn martelaarschap.

De paus tekende het decreet hierover tijdens een ontmoeting met de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. In diezelfde bijeenkomst erkende Franciscus ook de heldhaftige deugdenbeoefening erkend van zeven andere katholieken, zes mannen en een vrouw.

In hun geval is nog een erkend wonder nodig voor een zaligverklaring; in het geval van martelaarschap is dat niet nodig: voor Livatino ligt de weg naar zaligverklaring dus open.

Vermoord door de Cosa Nostra

Rosario Livatino werd in 1952 op Sicilië geboren. Als openbaar aanklager behandelde hij vaak zaken tegen maffialeden. In 1989 werd hij assistant-rechter, maar zijn loopbaan kwam tot een vroegtijdig einde. Vier leden van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, vermoordden hem in 1990, terwijl hij onderweg was naar de rechtbank.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens The Guardian vonden de magistraten die de moord onderzochten, in alle geschriften van Livatino de afkorting ‘s.t.d.’. Pas later begrepen ze dat dit stond voor sub tutela dei: Latijn voor ‘in Gods handen’.

Lof van pausen: martelaar en rolmodel

Paus Johannes Paulus II ontmoette in 1993 Livatino’s ouders. Hij prees hun zoon als “een martelaar voor de rechtvaardigheid en, indirect, voor het geloof”.

Ook paus Franciscus prees hem al openlijk. Hij zei dat Livatino opviel door de eenheid “tussen zijn geloof en zijn toewijding aan werk”. Volgens Franciscus is hij een rolmodel voor juristen.

Eind 2019 zei Franciscus: “Rosario Livatino liet ons allen een stralend voorbeeld na van hoe het geloof volledig kan worden uitgedrukt in dienst aan de burgerlijke gemeenschap en haar wetten, en hoe gehoorzaamheid aan de Kerk verbonden kan worden met gehoorzaamheid aan de staat, in het bijzonder met het delicate en belangrijke dienstwerk van ervoor te zorgen dat de wet wordt gerespecteerd en toegepast.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De overige kandidaat-zaligen

De andere zeven kandidaat-zaligen zijn: de Italiaanse zuster Rosa Staltari (1951-1974); de Spaanse bisschop Vasco de Quiroga (1470-1565); de Italiaanse bisschop Bernardino Piccinelli (1905-1984); de Spaanse priester Antonio Vicente Gonzalez (1817-1851); de Italiaanse priesters Antonio Seghezzi (1906-1945) en Bernardo Antonini (1932-2002) en de Poolse priester Ignatius Stuchly (1869-1953).

Bronnen: Catholic News Service, The Guardian

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.