De kwestie rondom Angelo Becciu krijgt een staartje: Italiaanse media speculeren dat de onlangs afgetreden curiekardinaal een grote som geld zou hebben overgemaakt naar een Australische bankrekening. Mogelijk probeerde hij het proces tegen kardinaal George Pell te beïnvloeden, al is er op dit moment geen bewijs.
Becciu wordt ervan beschuldigd 700.000 euro naar een onbekende over te hebben gemaakt tijdens het van meet af aan omstreden proces tegen kardinaal Pell.
Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera kwam de transactie aan het licht tijdens het lopende Vaticaanse onderzoek naar Becciu, die op verzoek van paus Franciscus onlangs afstand deed van zijn rechten als kardinaal.
Franciscus aanvaardde ook zijn ontslag als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, nadat Becciu in verband was gebracht met een financieel schandaal.
De voormalige curiekardinaal stelt zelf “geen enkele misdaad” begaan te hebben. “Mijn geweten zegt mij dat ik niet corrupt ben”, zei hij kort na het bekend maken van zijn aftreden.
Geconfronteerd met de nieuwe beschuldiging zei hij “categorisch” te ontkennen “op wat voor wijze dan ook betrokken te zijn bij het proces van kardinaal Pell”.
Becciu was tussen 2011 en 2018 tweede man bij het Staatssecretariaat, de belangrijkste orgaan van de Romeinse curie. Hij had daarmee een zeer invloedrijke positie in het dagelijks bestuur van de Heilige Stoel. In die hoedanigheid wordt hij gelinkt aan de miljoeneninvestering die het Vaticaan in 2014 deed in vastgoed in een dure buurt in Londen.
Volgens Il Messaggero komt de beschuldiging van mgr. Alberto Perlasca, Becciu’s voormalige rechterhand bij het Staatssecretariaat. Perlasca werkt naar verluidt mee met het Vaticaans onderzoek naar financieel wangedrag bij het Staatssecretariaat. In februari vielen rechercheurs zowel zijn huis als zijn kantoor binnen om zijn betrokkenheid te onderzoeken bij de omstreden investering in Londen.
Volgens CNA is echter niet bekend wanneer Perlasca met de beschuldigingen naar buiten is gekomen. Ook is nog niet bekend van wie de Australische bankrekening is en wat de exacte datum van de transactie is. De katholieke nieuwssite heeft de beschuldiging niet onafhankelijk kunnen bevestigen en onderstreept dat er nog geen bewijs is voor de aantijgingen tegen Becciu. Het zou dus zomaar kunnen dat de zaak toch anders in elkaar steekt.
Als inderdaad waar blijkt dat Becciu het proces van Pell heeft geprobeerd te beïnvloeden, plaatst dit de zaak tegen de kardinaal in een ander licht. Al sinds het begin van het proces tegen Pell klonken geluiden dat zijn vervolging mogelijk verband hield met zijn ‘schoonmaakwerk’ als prefect van het Secretariaat voor Economie.
Pell probeerde tot 2017, toen hij naar Australië ging om mee te werken met Justitie, orde op zaken te stellen in de Vaticaanse financiën. In die functie noemde hij Becciu een “oneerlijk persoon”.
Becciu had volgens betrokkenen een gespannen relatie met Pell, toen hij werkzaam was als tweede man van het Staatssecretariaat. De twee kardinalen zouden herhaaldelijk in botsing zijn gekomen over Pells pogingen de Vaticaanse financiën te hervormen, een taak die hij op uitdrukkelijke vraag van paus Franciscus op zich had genomen.
Zo gaf Pell in 2016 opdracht tot een onderzoek naar de Vaticaanse financiën door accountancyfirma PriceWaterhousCooper. Kort nadat dit van start ging, blokkeerde Becciu het onderzoek echter.
Het is dus niet verwonderlijk dat Becciu’s vertrek werd toegejuicht door de Australische kardinaal, die de paus kort na het aftreden van de Italiaan feliciteerde.
“De Heilige Vader werd gekozen om de Vaticaanse financiën op orde te brengen. Hij speelt een langdurig spel en moet gefeliciteerd worden met de recente ontwikkelingen.”
Overigens vloog Pell vorige week dinsdag voor het eerst na het proces weer terug naar Rome. Of zijn terugkeer verband houdt met Becciu’s ontslag is niet duidelijk. Maar mochten de recente beschuldigingen toch waar zijn, dan zullen meerdere puzzelstukjes op hun plaats vallen.
De advocaat van Pell heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de omstreden transacties.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.