<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Becciu ontkent aantijgingen in nieuwe Vaticaanse hoorzitting

Junno Arocho Esteves - CNS 10 mei 2022
image
Kardinaal Angelo Becciu Foto: CNS - Junno Arocho Esteves

Kardinaal Angelo Becciu zei vorige week tijdens een hoorzitting dat de beschuldigingen van financiële zwendel aan zijn adres een poging zijn om zijn reputatie te bezoedelen. Hij werd voor de tweede keer gehoord in de Vaticaanse zaak rond onder meer een omstreden vastgoeddeal en las een verklaring van meer dan twee uur voor.

Ook zei  Becciu tijdens de zitting op 5 mei dat hij “immense pijn” voelde toen paus Franciscus hem dwong af te treden in 2020. “Ik werd bijna als een monster op de voorpagina van kranten gegooid”, zei hij. “Veel gelovigen over de hele wereld zijn verontrust in hun geloof” door de beschuldigingen tegen hem, vervolgde hij.

Geld aan broer

“De moeder van al mijn ongeluk” is volgens Becciu de beschuldiging dat hij naar schatting honderdduizend euro had verduisterd en deze had gegeven aan Spes – een Caritas-organisatie gerund door zijn broer Tonino.

“Niemand, geen enkel familielid heeft zichzelf verrijkt met dat geld”, zei hij, eraan toevoegend dat zijn broer, die van 2005 tot 2016 voorzitter van Spes was, een medewerker van de organisatie is en “alleen geld verdiende als godsdienstleraar”.

‘Ongegronde’ beschuldiging

Over zijn betrokkenheid bij de investering van het Vaticaanse Staatssecretariaat in een Londens vastgoedproject, waarbij de schulden tot in de miljoenen opliepen, zei de kardinaal dat de beschuldigingen dat hij hiervoor Vaticaanse fondsen misbruikt zou hebben “ongegrond” waren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ten tijde van die investering fungeerde de toenmalige aartsbisschop Becciu als sostituto, de derde man van het Staatssecretariaat.

Kardinaal Becciu zei tegen de rechtbank dat er “nooit enig bezwaar” tegen de vastgoeddeal was van de kant van paus Franciscus en kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan. “In feite,” zei hij, “waren ze blij toen het goed ging”, wat aanvankelijk bijna tien miljoen euro aan rendement opleverde.

Prikkelbaar en chagrijnig

Over mgr. Alberto Perlasca, hoofdgetuige van de aanklager en voormalig stafchef van Parolin, zei kardinaal Becciu dat hij een “prikkelbare en chagrijnige” ondergeschikte was die hoopte “een apostolisch nuntius te worden”.

De kardinaal getuigde dat mgr. Perlasca om zijn hulp vroeg nadat paus Franciscus hem uit het staatssecretariaat had verwijderd en hem in 2019 een positie had gegeven bij de Apostolische Signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank.

Perlasca was er volgens Becciu van overtuigd dat hij vanwege zijn betrokkenheid bij de mislukte investering in het Londense pand bij het Staatssecretariaat weg moest. Sinds die tijd, zo beweerde de kardinaal, veranderde zijn houding: hij gedroeg zich “heel vreemd en temperamentvol” en stelde “veel vragen over mij en mijn activiteiten”.

Modehuizen

De kardinaal getuigde ook over zijn omgang met Cecilia Marogna, een Italiaanse politiek analiste die hij zou hebben ingehuurd. Zij is door de Vaticaanse rechtbank beschuldigd van het verduisteren van geld via een humanitaire organisatie die ze in Slovenië leidde.

Volgens verschillende documenten die het Italiaanse nieuwsprogramma Le Iene in 2020 anoniem ontving, heeft het Vaticaanse Staatssecretariaat in totaal naar schatting 500.000 euro aan de organisatie van Marogna overgemaakt.

Hoewel dat geld bedoeld was om de vrijlating van katholieke gijzelaars te financieren, meldde Le Iene dat het in plaats daarvan werd gebruikt voor aankopen bij verschillende dure modehuizen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens persbureau AP zei kardinaal Becciu in een sms-bericht aan Moragna dat de paus op de hoogte was van de situatie en wilde dat de zaken “in het grootste geheim” zouden plaatsvinden. Hoe dan ook blijft het onduidelijk of het geld dat naar Marogna is gestuurd, enig effect had op de vrijlating van een in Mali door jihadisten ontvoerde zuster.

Over de aantijgingen dat hij met Marogna een affaire had, zei Becciu: “dat zijn beledigende beweringen van de laagste aard die ook mijn priesterlijke waardigheid aantasten”. Moragna zou onder meer een ontmoeting tussen hem en een Brits beveiligingsbedrijf hebben georganiseerd in verband met de zaak van de ontvoerde zuster.

‘Goedkeuring paus’

Kardinaal Becciu vertelde de rechtbank dat hij vervolgens een ontmoeting met de paus had. Daarin zou hij Franciscus hebben gezegd dat het beveiligingsbedrijf had aanbevolen om naar schatting één miljoen euro apart te zetten, “de helft voor het opzetten van een contactnetwerk en de andere helft voor de vrijlating van zuster Gloria”.

“Hij keurde het goed. Ik moet zeggen dat elke stap van deze operatie in overeenstemming was met de Heilige Vader”, zei de kardinaal.

Valse getuigenissen

Tot slot zei Becciu dat hij meer dan een jaar lang “onder publieke druk stond” vanwege de “de beschuldigingen te hebben betaald voor valse getuigenissen tegen kardinaal Pell”. Becciu zei ook dat kardinaal Parolin bevestigde dat “het niet is gebeurd”.

De Australische kardinaal George Pell werd enkele jaren geleden veroordeeld voor en vervolgens vrijgesproken van seksueel misbruik. Hij geldt als een criticaster van Becciu.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.