fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Becciu ontslagen vanwege financiële schandalen

KN Redactie 28 september 2020
image
Kardinaal Becciu op de persconferentie van 25 september, waarbij hij zijn ontslag toelichtte. Foto: CNS photo - Junno Arocho Esteves

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van kardinaal Angelo Becciu, die betrokken was bij diverse financiële schandalen in het Vaticaan. Becciu legde ook zijn rechten als kardinaal neer.

De 72-jarige Becciu, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, werd onderzocht vanwege het verduisteren van ongeveer 100.000 euro uit het Vaticaan naar de hulporganisatie van zijn broer Tonino Becciu, genaamd Spes. Becciu ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Het vertrouwen verloren

Op de avond van 24 september werd Becciu bij de paus gevraagd te komen. “Paus Franciscus zei me niet langer te kunnen vertrouwen. Hij had een rapport van de magistraten ontvangen waarin ik werd beschuldigd van verduistering. Ik geef toe dat de paus erg van streek was”, vertelde Becciu aan journalisten.

Hierna legde hij zijn mandaat neer. Ook zal hij zijn rechten als kardinaal niet langer uitvoeren, zoals het adviseren van de paus en het deelnemen aan een conclaaf.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Louche vastgoeddeal

Becciu diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee de derde man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat. Hij was een van de centrale figuren bij het financiële Vaticaanse schandaal in 2019, rond een omstreden vastgoeddeal in Londen.

De Vaticaanse politie viel toen binnen op de kantoren van het Staatssecretariaat en haar overkoepelende financiële bureau. Vier van de vijf verdachten waren toen de meest naaste medewerkers van Becciu.

Hervormingen

Paus Franciscus werd op de hoogte gebracht na een intern onderzoek. “De vastgoeddeal in Londen bevat onfrisse zaken”, zei de paus in november op terugreis uit Japan. De paus had de inval van oktober goedgekeurd en noemde het onderzoek een bewijs dat de financiële hervormingen werken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Pell feliciteert paus - en keert terug naar Rome

Kardinaal Pell feliciteerde de paus met de recente ontwikkelingen. “De heilige Vader werd gekozen om de Vaticaanse financiën op orde te brengen. Hij speelt een langdurig spel en moet bedankt en gefeliciteerd worden met de recente ontwikkelingen”, aldus Pell op 25 september.

Als prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor Economie probeerde Pell tot zijn vertrek in 2017 orde op zaken te stellen in de Vaticaanse financiën. In die functie was Pell niet erg gesteld op Becciu en noemde hem “een oneerlijk persoon”.

De Australische krant The Herald Sun wist te melden dat kardinaal Pell morgen - dinsdag 29 september - naar Rome vliegt. Dat is voor het eerst sinds hij in 2017 terugkeerde naar zijn thuisland om zich, uiteindelijk met succes, te verweren tegen beschuldigingen van seksueel misbruik. Of de terugkeer van Pell naar Rome verband houdt met het ontslag van Becciu, is niet bekend.

(Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency)