fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Ouellet slaat terug met rechtszaak tegen ‘ongegronde beschuldigingen’

Francesco Paloni 14 december 2022
image
De Canadese kardinaal Marc Ouellet is prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen en geldt als een een belangrijke adviseur van de paus. Foto: CNS, Remo Casilli, Reuters

De Canadese kardinaal Marc Ouellet spant een rechtszaak aan tegen een vrouw die hem enkele maanden geleden beschuldigde van aanranding. De prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen stapt naar de rechter in Quebec. Hij zegt onschuldig te zijn en dat voor voor een rechtbank te willen bewijzen.

De curiekardinaal zei dinsdag in een verklaring dat hij aangifte doet wegens laster om de “onwaarheid van de beschuldigingen” te bewijzen en om zijn “reputatie en eer” te zuiveren.

‘Nooit schuldig geweest’

In augustus werd kardinaal Ouellet samen met tientallen anderen beschuldigd van ongepast gedrag. Dat zou van 1940 tot nu in het aartsbisdom Quebec plaatsgevonden hebben. Ouellet was daar van 2002 tot 2010 aartsbisschop. Hij wordt ervan beschuldigd tussen 2008 en 2010 een vrouwelijke stagiaire verschillende malen betast te hebben.

“Ik ben nooit schuldig geweest aan deze verwerpelijke gedragingen”, reageert de kardinaal nu. Volgens Ouellet worden hij en andere geestelijken doelbewust en ten onrechte in verband gebracht met de beschuldigingen.

“Slachtoffers van seksueel misbruik hebben recht op compensatie voor de pijn die zij hebben geleden”
- Kardinaal Marc Ouellet

Geen kerkelijk onderzoek

“Het is duidelijk dat slachtoffers van seksueel misbruik recht hebben op compensatie voor de pijn die zij hebben geleden”, verklaart de kardinaal verder. “Hun recht op gerechtigheid wordt niet in twijfel getrokken door mijn standpunt, dat niettemin pijnlijk noodzakelijk is om de waarheid, mijn reputatie en mijn eer te verdedigen.”

Kort na de beschuldigingen aan zijn adres besloot paus Franciscus om geen formeel kerkelijk onderzoek in te stellen naar de aantijgingen. De paus baseerde dat besluit op een onderzoek dat in twijfelachtige omstandigheden werd uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek volgens het Vaticaan dat er geen feiten of “elementen zijn om een kerkrechtelijke zaak wegens seksueel wangedrag aan te spannen tegen kardinaal Ouellet”.

Ouellet, die geldt als een belangrijke adviseur van de paus, zegt in zijn verklaring dat hij een eventuele financiële compensatie die uit zijn claim voortvloeit, zal doneren aan instanties die seksueel misbruik van de Canadese inheemse bevolking bestrijden.

https://www.kn.nl/abonnementen/