fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal: paus verklaart EU-grondlegger snel eerbiedwaardig

Catholic News Agency 20 april 2021
image
Robert Schuman Foto: Centrerobertschuman.org

Paus Franciscus zou de Franse staatsman Robert Schuman, een belangrijke grondlegger van wat nu de Europese Unie is, spoedig eerbiedwaardig kunnen verklaren. Dat zegt de prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, kardinaal Marcello Semeraro.

De zogeheten eerbiedwaardigheid is een stap richting een mogelijke zalig- en heiligverklaring. Volgens Semeraro zou de paus de “heroïsche deugden” van Schuman al in juni kunnen herkennen, meldt Agence France Presse. De kardinaal zei in gesprek met La Croix dat de paus Schuman waarschijnlijk al voor het begin van de zomer eerbiedwaardig zal verklaren.

Leven in dienst van het algemeen welzijn

Volgens Pater Bernard Ardura, die verantwoordelijk is voor voorstellen omtrent Franse heiligverklaringen, is de zaak van Schuman het overwegen waard.

“Schuman wijdde zijn leven aan het dienen van het algemeen welzijn, door het zoeken naar vrede en verzoening met Duitsland, om een gemeenschap van de Europese staten te vormen”, aldus Ardura in gesprek met AFP.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de priester droeg Schuman bij aan het beëindigen van zowel de oorlogscyclus tussen de twee landen als het verlangen naar wraak en meer oorlog. Hij noemt Schumans inspanningen “het werk van een christen, dat als voorbeeld dient”, hoewel de staatsman “zeer discreet was over zijn persoonlijke leven en zijn geloof”.

Gevangengezet door de Gestapo

Robert Schuman werd in 1886 geboren in Luxemburg. Hij had familiewortels in Lotharingen, een betwist gebied dat Frankrijk aan Duitsland verloor tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-71), maar na de Eerste Wereldoorlog weer terugkreeg.

Toen Lotharingen weer tot Frankrijk behoorde, werd Schuman parlementslid namens de regio. Hij stond in de christendemocratische politieke traditie. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd door de Duitse Gestapo en in het geheim gevangengezet, zo blijkt uit zijn biografie op de website van het Robert Schuman European Centre.

Aankondiging Europese Gemeenschap

De staatsman was minister van Buitenlandse Zaken toen hij op 9 mei 1950 de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Staal en Kolen aankondigde. Dit wordt beschouwd als een eerste stap richting de stichting van de Europese Unie.

Schuman was ook de eerste voorzitter van het Europees Parlement, dat hem als “Vader van Europa” eerde toen hij de functie verliet. Hij stierf in het bisdom Metz in 1963. Zijn heiligverklaringsproces begon daar meer dan dertig jaar geleden.

https://www.kn.nl/abonnementen/