<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Pell zeer openhartig in boek over gevangenschap

Salvatore Cernuzio 17 december 2020
image
Kardinaal George Pell Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

In een woensdag verschenen boek vertelt de in april vrijgesproken kardinaal Pell over zijn eerste vijf maanden in een Australische gevangenis. Daarin gaat hij ook in op allerlei kerkelijke kwesties, zoals de positie van de emeritus-paus.

Te vet eten en een te krappe cel waar zelfs een stoel ontbrak. Bidden was enkel mogelijk met het brevier, want de rozenkrans was van hem afgenomen. Dan waren er nog het geklaag en het gegil van de andere gevangenen, de brieven met steunbetuigingen en de vernederende ondervragingen na bezoek van familie en vrienden.

In het boek Prison Journal: the Cardinal makes his appeal beschrijft kardinaal George Pell, voormalig hoofd van het Secretariaat voor de Economie, de eerste vijf (27 februari- 13 juli 2019) van de in totaal dertien maanden die hij in gevangenschap doorbracht.

404 dagen in gevangenschap

Hij belandde daar nadat een rechtbank in zijn thuisland Australië hem had veroordeeld voor misbruik van minderjarigen in de jaren negentig. Beschuldigingen waarvan het Australische Hooggerechtshof hem in april 2020 definitief vrijsprak. Toen had hij echter al 404 dagen achter de tralies doorgebracht in Melbourne en Barwon. In oktober keerde hij na drie jaar als vrij man terug naar Rome.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kardinaal beschrijft de donkere periode in zijn leven in een gedetailleerd verslag van acht hoofdstukken. Het woensdag verschenen boek is uitgegeven door de Amerikaanse uitgever Ignatius Press. De uitgever liet weten dat alle opbrengsten ten goede zullen komen aan het afbetalen van de proceskosten van Pell.

Persconferentie

Tegelijk met de verschijning van het boek, hield kardinaal Pell vanuit zijn appartement in het Vaticaan een persconferentie via Zoom voor een selecte groep media, waaronder KN.

Wat opvalt aan het boek is de gedetailleerde omschrijving van het gevangenisleven. Daardoor wordt de lezer al snel duidelijk hoe zeer Pells leven volledig op zijn kop werd gezet. Van een van de machtigste mannen in het Vaticaan veranderde hij in enkele maanden in een gedetineerde die de gevangenistuin bijhield in een oranje outfit.

Moeilijkheden in het Vaticaan

Op elke pagina staan ook gebeden of reflecties van de kardinaal. In de gevangenis las Pell veel en keek hij veel tv (vooral rugby en de Tour de France). Ook had hij de tijd om zijn kritiek en observaties over de huidige staat van de Kerk op papier te zetten.

“Van een van de machtigste mannen in het Vaticaan veranderde hij in enkele maanden in een gedetineerde in een oranje outfit”

Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de moeilijkheden om in het Vaticaan “met geld” te werken. Hij legt uit dat met de oprichting van het Secretariaat voor de Economie de situatie “verbeterde”, maar dat “de pogingen tot financiële hervorming gedwarsboomd en zonder effect bleven”.

Benedictus XVI

In een ander hoofdstuk staat Pell stil bij de emeritus-paus en vraagt hij zich af of diens rol en titel beter geregeld zouden moeten worden.

“De protocollen over de rol van een paus die is teruggetreden, moeten verduidelijkt worden om de eenheid te versterken. Hoewel de gepensioneerde paus de titel van emeritus-paus mag dragen, zou hij weer opgenomen moeten worden in het College van Kardinalen, zodat hij bekend komt te staan onder de naam ‘kardinaal X, emeritus-paus’. Maar hij zou zich niet in het wit moeten kleden en hij zou publiekelijk geen leer moeten uitdragen.”

Veel discussie

Pell is een van de grootste aanhangers van Benedictus XVI en zijn woorden leidden dan ook tot veel discussie in Italië. Tijdens de persconferentie werd woensdag dan ook gevraagd naar de redenen voor zijn verklaringen.

“Ik heb hier in Rome geen enkele persoon gevonden die niet ook denkt dat er protocollen moeten zijn voor een paus die met pensioen gaat”, zei Pell daarop. Hij vertelde ook dat hij Benedictus XVI had opgezocht in het klooster Mater Ecclesiae en zei te hopen “dat hij in de toekomst tot kerkleraar zal worden uitgeroepen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Trump: ‘Onze’ christelijke barbaar

Pell lijkt eenzelfde waardering te voelen voor de vertrekkend president van de Verenigde Staten, Donald Trump. In zijn boek beschrijft hij hem als “een beetje een barbaar, maar wel ‘onze’ christelijke barbaar”.

Hij is “een controversieel persoon”, zei hij tijdens de virtuele persconferentie. “Maar ik denk dat hij geweldige benoemingen in het Hooggerechtshof heeft gedaan” en zo “een positieve bijdrage heeft geleverd aan de christelijke zaak”.

“Op andere vlakken ben ik er niet van overtuigd dat hij voldoende respect heeft opgebracht voor het politieke proces.” En, zei hij ook, “het is niet niks om het vertrouwen in de grote publieke instellingen te ondermijnen”. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.