fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Peter Turkson krijgt nieuwe benoeming van de paus

Catholic News Service 5 april 2022
image
Kardinaal Peter Turkson Foto: CNS – Paul Haring

Paus Franciscus heeft maandag kardinaal Peter Turkson benoemd tot nieuwe kanselier van de Pauselijke Academie van Wetenschappen en de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. Deze twee academies bestaan uit vooraanstaande wetenschappers en experts die onderzoek bevorderen over kwesties die het Vaticaan aangaan. 

De Ghanese kardinaal Turkson (73) leidde sinds 2009 de Pauselijke Raad Justitia et Pax, die in 2016 opging in het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling. Van dat dicasterie was de kardinaal voor een termijn van vijf jaar de prefect.

Turkson volgt aan de pauselijke academies de Argentijnse bisschop Marcelo Sánchez Sorondo op, die in september 80 wordt en in 1998 door Johannes Paulus II tot kanselier werd benoemd.

Multidisciplinaire benadering

De Pauselijke Academie van Wetenschappen, die Nobelprijswinnaars, professoren en onderzoekers omvat, vindt haar oorsprong in de zeventiende eeuw en werd in haar huidige vorm in 1847 opgericht door paus Pius IX. Met experts op uiteenlopende gebieden als wiskunde en biologie, natuurkunde en filosofie bevordert ze een multidisciplinaire benadering van haar studies en discussies over onderwerpen als biotechnologie, klimaatverandering, gezondheid en welzijn en de relatie tussen geloof en wetenschap.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Johannes Paulus II richtte in 1994 de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen op om soortgelijke studies uit te voeren en conferenties te sponsoren over sociale aangelegenheden. De onderwerpen van deze academie variëren van werkgelegenheid tot mensenrechten en van democratie tot mensenhandel. De leden zijn experts op het gebied van onder meer recht, economie, geschiedenis en internationale ontwikkeling.

‘Het is aan de heilige vader’

Nadat het Vaticaan had aangekondigd dat kardinaal Turkson terugtreedt als prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling, vertelde hij eind januari aan journalisten dat hij wachtte op een nieuwe opdracht van de paus.

In een gesprek met persbureau Catholic News Service en het Britse katholieke weekblad The Tablet zei hij: “Ik laat het aan de heilige vader over om de specifieke taak te identificeren die hij wil dat ik heb. Ik veronderstel dat hij van de afgelopen elf jaar waarschijnlijk weet waar mijn sterkste talenten liggen, dus hij zal me plaatsen waar hij denkt dat hij mijn hulp het hardst nodig heeft.”

https://www.kn.nl/donaties/