fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Zuppi moet vredesmissie leiden in Oekraïne

Francesco Paloni 23 mei 2023
image
Kardinaal Matteo Zuppi is momenteel voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie en is daarnaast aartsbisschop van Bologna. Foto: CNS - Remo Casilli, Reuters

De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi moet namens het Vaticaan een vredesmissie leiden in Oekraïne. Paus Franciscus hoopt dat de missie een vredesproces op gang zal brengen. Vermoedelijk gaat het om de missie waar de paus eind april al op zinspeelde.

Het Vaticaan buigt zich momenteel over de “timing en modaliteiten” van de missie, meldde het Vaticaans persbureau zaterdag. De operatie zal ondersteund worden door het Vaticaanse Staatssecretariaat, dat onder meer relaties onderhoudt met andere landen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Betrokken bij vredesmissie

Zuppi (67) is momenteel voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie en is daarnaast aartsbisschop van Bologna. De kardinaal is nauw verbonden met de Gemeenschap van Sant’Egidio, een kerkelijke beweging die opkomt voor armen en migranten en internationaal actief is als vredesorganisatie.

Franciscus zorgde eind april voor ophef toen hij op zijn terugvlucht uit Boedapest verslaggevers vertelde dat het Vaticaan betrokken was bij een vredesmissie om een einde te maken aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Resultaten opleveren

Hij gaf geen verdere details over de missie, wat leidde tot een stortvloed aan speculaties. Zowel Oekraïense als Russische functionarissen ontkenden onmiddellijk enige kennis te hebben van een vredesmissie.

Een naaste pauselijke adviseur verklaarde kort na deze ontkenning in de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano dat er wel degelijk zo’n Vaticaanse vredesmissie bestaat. De missie zou mogelijk al binnen enkele weken resultaten kunnen opleveren, zei de Italiaanse econoom Stefano Zamagni.

Neerleggen van wapens

“De paus werkt al meer dan acht maanden onafgebroken aan vrede”, lichtte de pauselijke adviseur toe. “Maar het is geen verrassing: het is duidelijk dat zowel het Kremlin als Kiev het ontkennen omdat er nog steeds geen officieel document is.”

Franciscus pleit al sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne voortdurend voor het neerleggen van de wapens. Maar volgens sommige critici gaat hij niet ver genoeg. Zij eisen dat hij Rusland en Poetin explicieter veroordeelt en een scherpere toon aanslaat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Vaticaan heeft echter steeds aangegeven dat de houding van de paus te maken heeft met zijn wens om zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog.