<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Katholieke sociale leer geeft het evangelie concreet vorm, zegt de paus

Cindy Wooden - CNS 18 oktober 2021
image
Archiefbeeld uit 2016: paus Franciscus ontmoet vluchtelingen op Lesbos. Volgens de paus is zijn inzet voor de allerarmsten en voor het milieu niets nieuws; "het is de traditionele leer van de Kerk!" Foto: CNS photo - Paul Haring

Hij weet dat “het mensen vaak irriteert” wanneer hij de katholieke leer promoot over sociale kwesties zoals armoede, migratie en ecologie. Toch zei paus Franciscus in een videoboodschap dat hij dit zal blijven doen, omdat het evangelie dat vereist.

“Principes zoals de voorkeursoptie voor de armen, de eerlijke verdeling van goederen, solidariteit, subsidiariteit, participatie en het algemeen welzijn” zijn allemaal waarden die ervoor zorgen dat “het goede nieuws van het evangelie concreet vorm krijgt op sociaal en cultureel vlak”.

Virtuele bijenkomst

Dat zei de paus afgelopen weekend in een videoboodschap aan de virtuele Wereldbijeenkomst van Volksbewegingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bijeenkomst bracht leiders van allerlei organisaties van armen, werklozen, inheemse gemeenschappen en landarbeiders samen.

‘Jullie hebben het ergst geleden’

“We hebben allemaal geleden onder de pijn van de lockdown, maar zoals gewoonlijk hebben jullie het ergste geleden”, zei de paus tegen de leden van de groeperingen.

“De principes die ik uiteenzet zijn beproefd, menselijk, christelijk en zijn gebundeld in het Compendium van de katholieke sociale leer”
- Paus Franciscus

“Migranten, mensen zonder papieren, arbeiders zonder vast contract of inkomen werden in veel gevallen beroofd van staatssteun en werden verhinderd hun gebruikelijke taken uit te voeren, waardoor hun toch al schrijnende armoede nog verergerde”, zei hij. En hoewel een derde van de wereldbevolking in zulke precaire situaties leeft, kregen ze bijna geen media-aandacht.

‘In de loopgraven’

Toen de rijken en machtigen hen negeerden, aldus Franciscus, hielpen de armen zelf hun buren.

“Net als de artsen, verpleegsters en gezondheidswerkers in de loopgraven van de gezondheidszorg”, zei de paus, “hebben jullie je plaats ingenomen in de loopgraven van de gemarginaliseerde buurten.”

Persoonlijke en collectieve bekering

Het werk voor meer inclusie en gelijkheid en echte verandering om de waardigheid van al het menselijk leven te beschermen, stuit op weerstand van wat de katholieke sociale leer ‘structuren van zonde’ heeft genoemd, zo legde hij uit. “Ook deze zijn wij geroepen om te veranderen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Persoonlijke bekering is altijd nodig, zei hij, “maar het is ook onontbeerlijk om onze sociaaleconomische modellen zo aan te passen dat ze een menselijk gezicht hebben. Want veel modellen zijn dat kwijtgeraakt.”

Reeks oproepen

Paus Franciscus deed vervolgens een reeks oproepen, waaronder aan farmaceutische bedrijven om de patenten op hun Covid-19-vaccins vrij te geven, zodat ze goedkoop kunnen worden vervaardigd in arme landen waar slechts een zeer klein deel van de inwoners is gevaccineerd.

“Soms, als pausen – of ik het nu ben of Benedictus of Johannes Paulus II – iets zeggen, zijn er mensen die zich afvragen: ‘Waar heeft hij het vandaan?’ Het is de traditionele leer van de Kerk”
- Paus Franciscus

“In de naam van God” vroeg hij verder om kwijtschelding van de buitenlandse schulden van arme landen, en vroeg mijnbouw-, olie-, bosbouw-, vastgoed- en grote landbouwbedrijven “om te stoppen met het vernietigen van bossen, om te stoppen met het vervuilen van rivieren en zeeën, om te stoppen met het vergiftigen van voedsel en mensen”.

Post-truth

Hij vroeg wapenfabrikanten en -handelaren “hun activiteiten volledig stop te zetten, omdat het geweld en oorlog aanwakkert”, en hij vroeg telecomreuzen om het voor leraren en studenten in arme gemeenschappen gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot afstandsonderwijs.

https://www.kn.nl/donaties/

“In de naam van God vraag ik de media om een ​​einde te maken aan de logica van post-truth, desinformatie, zwartmakerij, laster en schandaalzucht, en om bij te dragen aan menselijke broederschap en empathie met degenen die het diepst zijn beschadigd”, zei paus Franciscus.

Onwetendheid

“De principes die ik uiteenzet zijn beproefd, menselijk, christelijk en zijn gebundeld in het Compendium van de katholieke sociale leer”, zei hij. “Soms, als pausen – of ik het nu ben of Benedictus of Johannes Paulus II – iets zeggen, zijn er mensen die zich afvragen: ‘Waar heeft hij het vandaan?’ Het is de traditionele leer van de Kerk. Er is veel onwetendheid hierover. De principes die ik uiteenzet, staan in dit compendium dat in opdracht van de heilige paus Johannes Paulus II werd opgesteld. Ik raad u aan het te lezen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.