fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Kerk moet het onmogelijke doen tegen misbruik’

KN Redactie 3 januari 2019
image
Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin CNS - Paul Haring

De Kerk moet het onmogelijke doen om het fenomeen van het misbruik door geestelijken te elimineren. Dat zegt kardinaal Pietro Parolin in gesprek met de Italiaanse katholieke zender TV2000.

De Vaticaanse staatssecretaris zegt dat “de Kerk al het mogelijke moet doen, zelfs het onmogelijke” om seksueel misbruik aan te pakken. Parolin sprak ook over de “enorme vooruitgang” van de Kerk op dit gebied. “Ze heeft een progressief besef ontwikkeld van het probleem, van de vernietigende aard van deze daden bij misbruikslachtoffers. De Kerk heeft geprobeerd te reageren”, aldus Parolin. 

Vastberadenheid

“We zijn in zekere zin menselijk en we bereiken niet altijd perfecte resultaten”, zei de nummer twee van het Vaticaan, die ook “toewijding” en “vastberadenheid” van de Kerk waarneemt om het fenomeen aan te pakken.

Misbruikmeeting

De kardinaal zei ook dat de Vaticaanse misbruikmeeting, die tussen 21 en 24 februari in Rome wordt gehouden, nog een stap is in de goede richting. “Het is een bevestiging van de inzet ten gunste van slachtoffers.” De misbruikmeeting moet volgens Parolin het toedekken van seksueel misbruik door geestelijken tegen gaan en zorgen voor veilige omgevingen. “Het thema van de top zal bovenal de bescherming zijn van minderjarigen en kwetsbare mensen”, aldus de kardinaal.

 Geloofwaardigheid

De Vaticaanse staatssecretaris erkent dat de misbruikschandalen de morele autoriteit van de Kerk hebben beschadigd. “De geloofwaardigheid van de Kerk is in zekere zin ondermijnd. Ik ben niet zozeer bezorgd om de Kerk als instelling, maar omdat dit alles de verkondiging van het Evangelie in de weg staat”, zei Parolin.

Speciale top

De misbruikmeeting zal op verzoek van paus Franciscus van 21 tot 24 februari plaatsvinden in het Vaticaan. De speciale top is bedoeld om over het wereldwijde fenomeen van seksueel misbruik te spreken. Daarvoor zijn onder meer de voorzitters van alle bisschoppenconferenties uitgenodigd. Ook de hoofden van de Oosters-katholieke Kerken zijn ontboden.