fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kerstvieringen in Vaticaan zonder publiek door corona

Hannah Brockhaus - CNA 27 oktober 2020
image
Paus Franciscus knielt neer in gebed tijdens de kerstnachtmis van 2018. CNS Photo - Paul Haring

De kerstliturgieën van paus Franciscus in het Vaticaan zullen dit jaar zonder publiek plaatsvinden, gezien de situatie rondom het coronavirus. 

Dat blijkt uit een brief van het Staatssecretariaat aan ambassades die zijn geaccrediteerd bij de Heilige Stoel. De brief is in het bezit van CNA. Daarin staat dat paus Franciscus de Vaticaanse liturgieën van de kerstperiode “in een privévorm zonder de aanwezigheid van leden van het diplomatieke korps” zal vieren.

Eerder ook Pasen zonder publiek

In de brief, die op 22 oktober door de afdeling algemene zaken is verstuurd, staat dat de liturgieën online zullen worden gestreamd. Diplomaten die zijn geaccrediteerd bij de Heilige Stoel, wonen gewoonlijk de pauselijke vieringen bij als speciale gasten.

Eerder dit jaar vonden ook de paasliturgieën zonder publiek plaats. Dat gebeurde omdat Italië gedurende twee maanden in lockdown ging.

Nieuwe coronamaatregelen

Het land kent de afgelopen weken een dramatische toename van het aantal coronabesmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen steeg. Daarop besloot de Italiaanse regering nieuwe maatregelen te nemen. Zo zijn sportscholen en theaters gesloten en moeten horecagelegenheden vanaf 18.00 dicht.

Ook feesten en recepties worden opgeschort. Daarnaast is het sinds het begin van deze maand verplicht om altijd mondkapjes in het openbaar te dragen, ook buiten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Druk pauselijk programma

Tijdens de Advent en rond Pasen heeft de paus een bijzonder druk programma met openbare vieringen. De Missen in de Sint-Pietersbasiliek worden door duizenden mensen bijgewoond.

Met Kerstmis draagt de paus gewoonlijk de middernachtmis op in de Sint-Pieter. Ook geeft hij op Eerste Kerstdag de zegen Urbi et Orbi vanaf de loggia van de basiliek.

Vieringen rond Nieuwjaar

In de afgelopen jaren bad de paus ook de vespers, het kerkelijk avondgebed, op 31 december in de Sint-Pieter, gevolgd door een Mis op 1 januari voor het hoogfeest van Maria, Moeder van God.

Deze vieringen zijn nu niet vermeld in het openbare programma van paus Franciscus, met uitzondering van het Urbi et Orbi op Eerste Kerstdag. De paus is wel nog steeds van plan om al zijn zondagse angelustoespraken te houden, net als de wekelijkse algemene audiëntie op woensdag.

Onduidelijkheid over januari 2021

Het schema van openbare vieringen gaat niet verder dan december 2020. Het is nog onduidelijk of paus Franciscus een van de liturgieën van januari 2021 publiekelijk zal vieren, waaronder de Mis van het hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen) op 6 januari.

Het is ook nog niet bekend of Franciscus volgend jaar op het feest van de doop van de Heer (de zondag na Driekoningen) zoals gebruikelijk de kinderen van Vaticaanse werknemers zal dopen en een privémis voor hen en hun gezinnen op zal dragen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.