<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kijkers wereldwijd vragen paus livestream-Mis te hervatten

Sanne Gerrits 22 mei 2020
image
Paus Franciscus preekt tijdens zijn livestream Mis vanuit Domus Sanctae Marthae op 24 maart Foto: CNS photo - Vatican Media

Sinds 19 mei zendt het Vaticaan de dagelijkse Mis van de paus niet meer live uit via internet. Teleurgestelde katholieken wereldwijd vragen nu om een hervatting van deze livestreams.

Katholieken vanuit vele landen in de wereld bleken de Missen te volgen en te missen. In Italië kan men sinds 18 mei weer naar de Mis, maar in veel andere landen kan dit nog niet. De dagelijkse Mis van de paus is nog wel achteraf te bekijken, maar niet meer rechtstreeks – voor het meevieren ervan toch wezenlijk.

Brief

De Franciscaanse Zusters Missionarissen van Maria in Nairobi, Kenia, volgden de pauselijke Mis bijvoorbeeld iedere dag. Tot 6 juni zitten zij nog in een lockdown zonder Mis.

De zusters waren erg teleurgesteld te horen dat de pauselijke Mis niet meer werd uitgezonden. Zuster Mary Anne Williamson schreef daarom namens haar medezusters een brief aan de paus om hem te vragen de uitzendingen weer te hervatten.

Met de paus meebidden

“Toen onze kerken acht weken geleden sloten, hielden wij een woorddienst in onze kapel. Maar toen hoorden we dat onze zusters in het moederhuis in Rome, ook onder lockdown, de Mis vierden met de Heilige Vader vanuit huis”, vertelt zuster Mary Anne. De zusters zochten de Mis op en baden voortaan iedere dag met de paus mee.

De zusters vonden het betekenisvol om op deze manier in eenheid met de paus en christenen wereldwijd te bidden. “We weten dat de Mis van de paus door anderen werd gewaardeerd en waarschijnlijk door velen wereldwijd. We hopen dat Vatican Media een mogelijkheid ziet om weer uit te zenden.”

Veel reacties

De laatste uitzending vanuit het Vaticaan ontving meer dan 1900 reacties op de sociale media, waarbij mensen hun dank betuigden en zich afvroegen waarom de uitzendingen stopten, aangezien zij nog in lockdown zaten. Veel berichten kwamen vanuit Latijns-Amerika.

Paus Franciscus begon met de live uitzendingen toen op 9 maart de Italiaanse bisdommen besloten openbare Missen te verbieden vanwege overheidsrestricties. De livestream moest “degenen die willen helpen om de vieringen te volgen in eenheid van gebed met de bisschop van Rome”.

Terugkeren naar plaatselijke omgang

De Vaticaanse woordvoerder zegt nu: “De paus wil dat het volk van God kan terugkeren naar de plaatselijke omgang met de Heer in de sacramenten, deelneemt aan de liturgie van de zondag en ook dagelijks de Heer bezoekt in de kerken en zijn Woord beluistert.”

(Bron: Catholic News Agency)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.