fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Laatste woorden en geestelijk testament Benedictus bekendgemaakt

Anton de Wit 1 januari 2023
image
Het lichaam van wijlen paus Benedictus XVI ligt opgebaard in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae in het Vaticaan 1 januari 2023. Foto: CNS - Vatican Media

In de laatste verstaanbare woorden die Benedictus enkele uren voor zijn dood sprak, drukte hij zijn liefde voor Jezus uit. In zijn eveneens naar buiten gebrachte geestelijk testament voegde hij daaraan toe: “Jezus Christus is waarlijk de Weg, de Waarheid en het Leven – en de Kerk, in al haar gebreken, is waarlijk Zijn Lichaam.” 

Jesus, ich liebe dich!”, Jezus, ik hou van jou – dat zouden de laatste woorden zijn geweest van emeritus-paus Benedictus voor hij op oudejaarsochtend overleed. Dat schrijft althans de Argentijnse krant La Nación, die zich beroept op “geïnformeerde bronnen” rondom de emeritus-paus.

Duits of Italiaans?

Op Vatican News stelt Andrea Tornielli deze lezing iets bij; de emeritus-paus zou niet in het Duits, maar in het Italiaans hebben gezegd: “Signore ti amo!”, Heer, ik hou van jou.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij beroept zich hierbij op privésecretaris Georg Gänswein, die vertelt dat de woorden “met een zachte stem, maar duidelijk te verstaan” werden uitgesproken, rond 3 uur ’s nachts op 31 december, enkele uren voor zijn dood. De zuster die het hoorde, was de enige van de verpleegkundigen die Benedictus verzorgden, die zelf geen Duits sprak.

Franciscus als eerste ter plaatse

Als de bronnen van La Nación daarin wel gelijk hadden, was het dezelfde Georg Gänswein die direct na het overlijden van Benedictus naar Franciscus heeft gebeld, die tien minuten later arriveerde in het Mater Ecclesiae-klooster in de Vaticaanse tuinen.

Daar zou Franciscus zijn voorganger een laatste zegen hebben gegeven, en enige ogenblikken in stilte bij zijn levenloze lichaam hebben gebeden. Vervolgens bracht hij zijn condoleances over aan de aanwezige mensen die Benedictus in zijn laatste levensfase hadden verzorgd.

Foto’s

Vandaag publiceerde het Vaticaan foto’s van het opgebaarde lichaam van Benedictus in de kapel van het Mater Ecclesiae-klooster.

image
Foto: CNS - Vatican Media

Daarop is te zien dat het lichaam van paus Benedictus XVI is gekleed in een rood kazuifel, een traditie voor overleden pausen. Op de foto’s is echter ook te zien dat hij geen pallium draagt, de wollen band die pausen en aartsbisschoppen dragen om hun herderlijke taak te symboliseren, en die normaal gesproken met de paus wordt meebegraven. Hij draagt zwarte schoenen – niet de rode waar hij als paus om bekend stond – en houdt een kruisbeeld en een rozenkrans vast.

Plechtigheden

De kapel is niet voor het publiek toegankelijk. Morgenochtend vroeg zal het lichaam worden overgebracht naar de Sint-Pieter – volgens woordvoerder Matteo Bruni is ook dat geen publieke plechtigheid. Vanaf 9 uur zal de basiliek opengaan voor gelovigen die Benedictus een laatste eer willen bewijzen. Op dinsdag en woensdag van zal de basiliek open zijn van 7 tot 19 uur.

image
Een man houdt een exemplaar van de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano vast waarin het overlijden van paus Benedictus XVI wordt aangekondigd, in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan op 31 december 2022. Foto: CNS - Paul Haring

Op donderdag 5 januari om 9.30 uur zal de uitvaart zijn vanaf het Sint-Pietersplein, voorgegaan door paus Franciscus. Zoals eerder bekendgemaakt zal de uitvaart, naar Benedictus’ eigen nadrukkelijke wens, sober van karakter zijn. Er worden geen toegangskaarten verstrekt, meldt het Vaticaan, en er zullen ook slechts officiële delegaties uit Duitsland en Italië bij aanwezig zijn.

Geestelijk testament

De Vaticaanse persdienst heeft inmiddels ook het ‘geestelijk testament’ van de overleden emeritus-paus vrijgegeven. Deze korte, in het Duits geschreven tekst is gedateerd op 29 augustus 2006 – toen Benedictus net ruim een jaar paus was.

“Ik heb gezien en zie hoe uit de wirwar van hypothesen de redelijkheid van het geloof steeds opnieuw naar voren treedt”
- Benedictus in zijn geestelijk testament

“Als ik in dit late uur van mijn leven terugkijk op de decennia die ik heb doorkruist, zie ik in de eerste plaats hoeveel reden ik heb om dankbaar te zijn”, zo begint Benedictus zijn testament. Hij dankt vervolgens zijn ouders, zijn broer en zus, en ook vele vrienden en collega’s, leraren en leerlingen met wie hij in zijn loopbaan te maken heeft gehad.

“Aan allen die ik op enige wijze onrecht heb aangedaan, vraag ik uit de grond van mijn hart om vergiffenis”, schrijft hij verder.

‘Houd stand in je geloof!’

Hij drukt eerst zijn Duitse landgenoten, en vervolgens alle medegelovigen op het hart: “Houd stand in het geloof! Laat je niet in de war brengen!” Waarna hij kort maar krachtig schrijft over hoe nieuwe wetenschappelijke inzichten het katholieke geloof vaak lijken tegen te spreken, maar dat die ‘waarheden’ van de wetenschap vaak voorbijgaande theorieën of modes blijken te zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik heb gezien en zie hoe uit de wirwar van hypothesen de redelijkheid van het geloof steeds opnieuw naar voren treedt. Jezus Christus is waarlijk de Weg, de Waarheid en het Leven – en de Kerk, in al haar gebreken, is waarlijk Zijn Lichaam.”

‘Bid voor mij’

Benedictus besluit: “Tot slot vraag ik nederig: Bid voor mij, opdat de Heer mij ondanks al mijn zonden en tekortkomingen tot de eeuwige woningen toelaat. Elke dag gaan mijn oprechte gebeden uit naar allen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd.”