fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Lachende paus’ Johannes Paulus I zalig verklaard

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 september 2022
image
Een toeschouwer op het Sint-Pietersplein houdt een poster vast van de zondag zalig verklaarde paus Johannes Paulus I. Foto: CNS - Paul Haring

Een van de kortst dienende pausen ooit is zondag op een regenachtig Sint-Pietersplein zalig verklaard door paus Franciscus. Deze prees Johannes Paulus I voor het tonen van Gods goedheid in de wereld en voor zijn compromisloos leven volgens het Evangelie.

Paus Franciscus zei tijdens de Mis op 4 september dat de nieuwe zalige “leefde in de vreugde van het Evangelie, zonder compromissen, liefdevol tot het einde. Hij belichaamde de armoede van de discipel, die niet alleen de onthechting van materiële goederen is, maar ook de overwinning op de verleiding om zichzelf centraal te stellen, om zijn eigen glorie te zoeken” naar voorbeeld van Jezus.

33 dagen

Johannes Paulus I is de laatste Italiaanse paus tot dusver. Hij werd in 1912 geboren als Albino Luciani in een stadje in de Dolomieten. De nieuwe zalige zat slechts 33 dagen op de stoel van Petrus, toen hij op 28 september 1978 op 65-jarige leeftijd overleed. Zijn onverwachte dood, volgens het Vaticaan aan een hartaanval, leidde tot tal van speculaties.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel zijn pontificaat een van de kortste in de geschiedenis is, liet Johannes Paulus I een blijvende indruk achter op de Kerk, die hem liefdevol in herinnering houdt als ‘de lachende paus’.

“Hoe mooi is een Kerk met een blij, sereen en lachend gezicht!”
- Paus Franciscus over de zalig verklaarde paus Johannes Paulus I

Ook paus Franciscus benadrukte in zijn overweging de lach van zijn voorganger. “Met een glimlach slaagde paus Johannes Paulus erin de goedheid van de Heer over te brengen. Hoe mooi is een Kerk met een blij, sereen en lachend gezicht, een Kerk die nooit deuren sluit, nooit harten verhardt, nooit klaagt of wrok koestert, niet boos of ongeduldig wordt, er niet streng uitziet of nostalgisch is naar het verleden”, aldus paus Franciscus.

Wonder

Een wonder, wat nodig is om zalig verklaard te kunnen worden, werd een jaar geleden aan paus Johannes Paulus toegeschreven. Een ernstig ziek elfjarig meisje uit Argentinië genas in 2011 op voorspraak van de nieuwe zalige op medisch onverklaarbare wijze van een ernstige vorm van encefalopathie. De inmiddels volwassen Candela Giarda kon echter vanwege een sportblessure niet bij de zaligverklaring aanwezig zijn.

image
Zondag trotseerden zo'n 25.000 mensen regen, wind en bliksem om bij de zaligverklaring van paus Johannes Paulus I op het Sint-Pietersplein aanwezig te kunnen zijn. Foto: CNS - Paul Haring

Wandtapijt en reflecties

Tijdens de zaligverklaring werd een afbeelding van de nieuwe zalige op een enorm wandtapijt onthuld. De afbeelding is een reproductie van een olieverfschilderij van de Chinese kunstenaar Zhang Yan.

https://www.kn.nl/donaties/

Een stuk vergeeld papier met een handgeschreven notitie van de ‘lachende paus’ werd als relikwie gedragen door de nicht van de overleden paus. De tekst was een spirituele reflectie op de drie theologische deugden geloof, hoop en naastenliefde: de thema’s van drie van de in totaal vier openbare toespraken van Johannes Paulus I. Het materiaal van de reliekschrijn is afkomstig uit zijn geboorteplaats.