<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Laten we genereus zijn’; paus richt zich in video tot alle mensen in quarantaine

Sanne Gerrits 6 april 2020
image
Beeld: Vaticannews.va

Paus Franciscus heeft een videoboodschap uitgebracht met een woord van bemoediging aan iedereen die direct of indirect is getroffen door de coronapandemie.

Hij richtte zich tot alle gezinnen in quarantaine, alleenstaanden en ouderen, zieken en zorgpersoneel. Hij noemde de huidige tijd “ongewoon” en “moeilijk”.

Even praten

De paus begon zijn video, afgelopen vrijdag gepubliceerd op het officiële videokanaal van het Vaticaan, met een “goedenavond, dierbare vrienden”. Hij wilde met de boodschap voorafgaand aan de Goede Week iedereen verzekeren van zijn nabijheid en affectie. “Ik kom deze avond jullie thuis binnen op een andere manier dan gewoonlijk. Als jullie het goed vinden, zou ik graag even met jullie praten, in deze moeilijke lijdenstijd”, sprak hij.

De paus noemde de zieken die lijden aan het coronavirus, de mensen die financieel in de problemen zijn gekomen door de gevolgen van het virus, gevangenen en daklozen. “Het is moeilijk, heel moeilijk voor iedereen. De paus weet dit, en hij wil iedereen vertellen dat hij met genegenheid dichtbij ze staat.”

Het beste uit deze tijd halen

Paus Franciscus stond ook stil bij diegenen die met gevaar voor besmetting toch het nodige dienstwerk blijven verrichten om voor de zieken te zorgen en de maatschappij draaiende te houden. “Zoveel helden, iedere dag, ieder uur!”

“In de stilte van onze steden zal het evangelie van Pasen weerklinken”
- Paus Franciscus

“Laten we proberen het beste uit deze tijd te halen: Laten we genereus zijn, laten we mensen in onze buurt helpen, laten we de meest eenzamen opzoeken, bijvoorbeeld per telefoon. Laten we bidden voor hen die in nood zijn. Zelfs als we in thuisisolatie zitten kan gedachte en geest heel ver gaan met de creativiteit van de liefde. Dat is wat we nu nodig hebben: De creativiteit van de liefde.”

Indringende boodschap

De paus stond stil bij de komende Goede Week en het Paasfeest. Dit feest heeft voor de paus een indringende boodschap voor de huidige situatie.

“In de Goede Week wordt de boodschap van het evangelie getoond, dat van Gods oneindige liefde. En in de stilte van onze steden zal het evangelie van Pasen weerklinken.”

“In de verrezen Heer heeft het leven de dood overwonnen. Dit Paasgeloof voedt onze hoop. Ik wil dit deze avond met jullie delen. Het is de hoop op een betere tijd, waarin we beter kunnen zijn, eindelijk vrij van deze pandemie en van al het kwaad. Het is een hoop; hoop stelt niet teleur; het is geen illusie; het is een hoop.”

Voorbereiden

“Schouder aan schouder, met liefde en geduld, kunnen we deze dagen een betere tijd voorbereiden”, sloot Franciscus af. Hij droeg iedereen op tederheid te tonen aan lijdenden, kinderen en ouderen. “Zeg hen dat de paus nabij is en bidt de Heer om ons te verlossen van het kwade. Smakelijk eten en tot snel!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.