fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Luister’ is thema Wereldcommunicatiedag

Junno Arocho Esteves - CNS 30 september 2021
image
Archiefbeeld uit 2018: paus Franciscus luistert naar vragen van journalisten. Foto: CNS Photo - Vatican Media

In de zoektocht naar de waarheid moeten katholieke communicatoren vooral leren luisteren, zei het Vaticaan.

Luister zal dan ook het thema zijn voor de viering van Wereldcommunicatiedag, die in de meeste bisdommen op 29 mei 2022 zal worden gehouden. Dit staat in een verklaring die het Vaticaan op 29 september vrijgaf. Er zal een pauselijke boodschap over het thema worden gepubliceerd op of rond 24 januari. Op die dag is het feest van de heilige Franciscus van Sales, die patroonheilige van journalisten is.

“De zoektocht naar de waarheid begint met luisteren”

"De pandemie heeft iedereen getroffen en verwond, en iedereen moet worden gehoord en getroost. Luisteren is ook van fundamenteel belang voor goede informatie", aldus de verklaring bij de aankondiging van het thema.

De keuze van de paus voor het thema is ontleend aan de woorden van Jezus in het evangelie volgens Lucas (8,18): "Let dus op hoe u luistert."

https://www.kn.nl/abonnementen/

De zoektocht naar de waarheid, aldus de verklaring, "begint met luisteren", evenals "getuigenissen afleggen via sociale media".

"Elke dialoog, elke relatie begint met luisteren", staat er verder in de verklaring. "Om deze reden, om te groeien - zelfs professioneel - als communicators, moeten we opnieuw leren veel te luisteren."

Moed en een open hart

Het Vaticaan zei dat de woorden van Jezus een herinnering zijn dat christenen “moed, een open en vrij hart, geen vooroordelen” nodig hebben om te kunnen luisteren.

"In deze tijd, waarin de hele Kerk wordt uitgenodigd om te luisteren en zo te leren een synodale Kerk te zijn, worden we allemaal uitgenodigd om luisteren te herontdekken als essentieel voor goede communicatie", aldus de verklaring.

https://www.kn.nl/donaties/