<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Minister Kaag: ‘Kerken zijn belangrijk in onderwijs en zorg’

Sjoukje Dijkstra 9 juli 2020
image
Sigrid Kaag spreekt in de basiliek van Santa Maria in Trastevere met de Nederlandse seminarist Zeger Polhuijs. Foto: Sjoukje Dijkstra

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bracht begin deze week een werkbezoek aan Rome en het Vaticaan. Tijdens haar eerste buitenlandse reis sinds de coronacrisis sprak ze onder meer met kardinaal Peter Turkson en aartsbisschop Paul Gallagher.

Turkson is naast prefect van het dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling ook voorzitter van de Covid-19-commissie die paus Franciscus eind maart instelde. Gallagher geldt als de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’.

Gevolgen coronacrisis

Kaag was onder andere in Rome om de gevolgen van de coronacrisis wereldwijd te bespreken. Ze zei zich aan te sluiten bij de oproep van de paus om de schuldencrisis in met name armere landen anders te benaderen. Franciscus riep in zijn Urbi et Orbi-toespraak met Pasen op de schulden van de armste landen te verminderen “of zelfs kwijt te schelden”.

“We kijken dan naar de houdbaarheid van schulden in door corona getroffen landen. Concreet hebben de Italiaanse minister van financiën en ikzelf al besproken hoe we landen garanties kunnen geven, dat leningen verlengd worden. Dat zijn complexe macro-economische beslissingen”, aldus Kaag.

Geloof en politiek

Speelde haar katholieke achtergrond nog in een rol in het besluit om zich achter het advies van de paus te scharen? Kaag ontkent dat; op een aantal kernwaarden na, speelt haar geloof geen rol in haar politieke besluiten, zegt ze. “Ik heb mijn leven lang moeten onderhandelen op complexe thema’s. Het werkt niet als je daarin teveel je emoties meeneemt. Dat is privézaak.”

“Ik ben een Nederlandse katholiek hé?”, grapt ze. Op serieuzere toon: “Het Vaticaan speelt een grote rol. De paus heeft groot moreel leiderschap. Met zijn boodschap geeft hij de richting aan voor velen.”

‘Kerken hebben belangrijke rol’

Het Vaticaan werkt volgens Kaag ook verbindend in gemeenschappen wereldwijd, omdat de Kerk overal aanwezig is. “Kerken hebben een belangrijke rol, qua steun op gemeenschapsniveau. Onder andere als het gaat om onderwijs en gezondheidszorg.”

Sant’Egidio

De bewindsvrouw van D66 bezocht ook de Sant’Egido-gemeenschap die wereldwijd in zeventig landen actief is. De beweging bemiddelde in het verleden in conflictsituaties. Zo was Sant’Egidio betrokken bij vredesonderhandelingen in Mozambique en Syrië. Kaag gaf aan onder de indruk te zijn van dit werk.

‘Inclusief en omarmend’

De Nederlandse priesterstudent Zeger Polhuijs vertelde de minister over de kern van de gemeenschap: vriendschap met de armen.

“Het is inclusief en omarmend”, vond Kaag. “Als dat wordt uitgesproken op niveau van vrienden en vriendschappen, en mensen daarin hun verantwoordelijkheid nemen, vind ik dat heel mooi. Vriendschap is een keuze, en vriendschap kan groeien.”

VN-organisaties

Behalve het Vaticaan bezocht Kaag ook twee in Rome gevestigde VN-organisaties: het Wereldvoedselprogramma WFP en het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling IFAD.

Met de Italiaanse de Italiaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Emanuela Del Re is afgesproken om samen op werkbezoek te gaan naar een crisisgebied. “Dat zal een Afrikaans land worden.”

Spanning Nederland-Italië

Haar bezoek, zei de minister, was niet bedoeld om de recente spanning tussen Nederland en Italië – ontstaan door onder meer uitspraken van premier Rutte en minister Hoekstra uit de lucht te halen.

Wel benadrukte ze dat ze in gesprekken juist positieve geluiden hoorde over de samenwerking tussen beide landen en dat er interesse en openheid is om samen door te gaan.

Lees een uitgebreid interview met Sigrid Kaag over geloof en politiek in KN van volgende week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.