fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nederlandse rozenpracht in de Sint-Pieter op Eerste Paasdag

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 maart 2021
image
Archiefbeeld: in niet-coronajaren sieren Nederlandse bloemen met Pasen het Sint-Pietersplein. Dit jaar sieren de bloemen het interieur van de Sint-Pieter. Foto: CNS Photo - Paul Haring

In plaats van op het Sint-Pietersplein zullen er dit jaar met Pasen Nederlandse bloemen pronken in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De bloemen zijn vandaag in Pijnacker gezegend door bisschop Hans van den Hende en zijn onderweg richting het Vaticaan.

Het is al 37 jaar traditie dat er Nederlandse bloemen, struiken en bomen naar het Vaticaan gaan om daar het Sint-Pietersplein mee te versieren. Vanwege de lockdown gaat de viering op het Sint-Pietersplein, evenals vorig jaar, niet door.

Lichtpuntje in duistere tijden

Paul Deckers is al sinds 1988 betrokken bij het project en sinds 2015 hoofdarrangeur en projectleider van de paasversiering van het plein. “Dit is het tweede jaar dat het project niet door kan gaan. Daarom ben ik ontzettend blij dat we nu wel duizenden rozen mogen sturen die als een soort lichtpuntje in deze duistere tijd mogen schijnen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De roossoort die de Sint-Pietersbasiliek gaat verfraaien heet Avalanche. De bloem staat, zo zegt Deckers, voor hoop, kracht en verbinding. Het kleurenpalet bestaat uit wit, crème, zalm en roze.

Bloemen als vertolker van emotie

Het gaat volgens de florale vormgever uit het Limburgse Posterholt goed met de bloemensector in ons land. “Bloemen zijn de florale vertolker van emotie. Iedereen ziet wat je met bloemen kan doen. Bloemen geven troost, of betekenen ‘ik denk aan je’. Het is een licht in deze tijden van smart en pijn.”

Normaliter gaat er een team van zo’n 25 medewerkers naar Rome om de arrangementen ter plaatse te maken. Dit jaar zal een Italiaans team dat doen. Zij zullen ook een deel van de rozen uitdelen aan ouderen in zorgcentra in Rome.

Vorig jaar werden de rozen, die eigenlijk voor de paus bestemd waren, in Nederlandse ziekenhuizen uitgedeeld.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.