fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nee, de paus is niet besmet met coronavirus

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 maart 2020
image
De paus hoest tijdens het wekelijkse Angelusgebed. Zijn verkoudheid gaf aanleiding tot - nu weersproken - speculaties dat ook Franciscus met het coronavirus besmet zou zijn. Foto: CNS Photo/Reuters

De angst dat de paus wellicht ook besmet zou zijn met het coronavirus is door de lijfartsen van Franciscus de kop ingedrukt: uit een test bleek dat de paus niet besmet is.

De symptomen begonnen op Aswoensdag, toen de paus terugkeerde met afkoelingsverschijnselen nadat hij een hele dag in de noordenwind op het Sint-Pietersplein was geweest. Hoest, koorts, keelpijn en koude rillingen deden de artsen besluiten om geen risico te nemen. De paus werd onmiddellijk getest op het coronavirus. Vandaag maakte de Italiaanse krant  Il Messaggero bekend dat Franciscus niet besmet is.

Forse maatregelen

De maatregelen om het coronavirus in Italië te bestrijden zijn fors.  Aan mensen wordt geadviseerd om nauw contact met mensen die lijden aan acute luchtweginfecties te mijden en minstens één meter afstand tot andere mensen te bewaren. Dit leidde bij het Vaticaan onder andere tot een afname van 60% van het Vaticaanse museumbezoek. De museumruimten en tentoonstellingszalen zijn te beperkt om deze adviezen te kunnen naleven.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren] Pelgrims en toeristen in Vaticaanstad dragen mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus. Foto's: CNS Photo - Paul Haring

De massa’s toeristen en gelovigen die normaal het Vaticaan bezoeken blijven weg. Afgelopen zondag stonden er slechts honderd mensen op het Sint Pietersplein om naar het Angelus te luisteren.

Zorgen om gezondheid Benedictus

Tot aan het klooster Mater Ecclesiae worden er preventieve maatregelen genomen. Vanwege de hoge leeftijd van emeritus paus Benedictus worden bezoekers aan hem met grote zorgvuldigheid geïnspecteerd.

Gisteren werd bekendgemaakt dat een medewerker in het Vaticaan uit voorzorg voor minimaal een week in quarantaine zit. Hij had eerder contact gehad met de Franse priester die momenteel in een Parijs ziekenhuis ligt vanwege besmetting met het coronavirus.

Retraite afgezegd

Vanwege zijn verkoudheid heeft paus Franciscus zijn toespraak tot de clerus van Rome in de Sint-Jan van Lateranen af moeten zeggen. Ook kon hij niet bij de zesdaagse vastenretraite in Aricca aanwezig zijn. Het gebouw waar de gehele curie dan bijeenkomt is koud en zou niet helpen voor een goed herstel.