fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Niets staat heiligverklaring Titus Brandsma nog in de weg

Luuk van den Einden 25 november 2021
image
Standbeeld van Titus Brandsma in Oss. Foto: Theo van der Nahmer/Havang(nl) - Wikimedia Commons

Paus Franciscus heeft een wonder op voorspraak van de zalige Titus Brandsma erkend. Dat betekent dat de weg naar een heiligverklaring nu helemaal vrij is.

Vanochtend heeft paus Franciscus tijdens een audiëntie met kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, een wonder erkend dat wordt toegeschreven aan de voorspraak op de zalige Titus Brandsma. Dat laat de persdienst van het Vaticaan weten.

Deze erkenning was de laatste stap die genomen moest worden voor een heiligverklaring: nu moet alleen nog worden bepaald wanneer Titus Brandsma heilig zal worden verklaard.

Wonder

Het bewuste wonder is de genezing van de Amerikaanse priester Michael Driscoll, die in 2004 aan een ernstige vorm van kanker leed. Nadat hij in aanraking kwam van een fragment van Brandsma’s pij, genas hij. Artsen konden deze genezing niet medisch verklaren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het wonder is achtereenvolgend door het Congres van Theologische Raadgevers en de bisschoppen en kardinalen van de Congregatie voor de Heiligverklaringen erkend. De erkenning door paus Franciscus was de laatste benodigde stap.

Kritisch tegenover nazisme

Titus Brandsma (23 februari 1881 – 26 juli 1942) was een uit Friesland afkomstige karmeliet en hoogleraar wijsbegeerte en mystiek. Al voor de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog was hij uitgesproken kritisch tegenover het nazisme en de anti-Joodse maatregelen van het Duitse regime. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen. Eind 1941 bezocht hij samen met aartsbisschop Jan de Jong de hoofdredacteurs van katholieke dagbladen om hen ervan te overtuigen geen NSB-advertenties af te drukken.

Zijn verzet kwam hem duur te staan: in 1942 werd hij gearresteerd door de bezetter en na enkele maanden naar het concentratiekamp Dachau vervoerd. Daar gold hij als een grote steun voor zijn medegevangenen. Titus Brandsma hield het slechts enkele weken in het kamp vol; nadat hij ernstig verzwakt op de ziekenboeg van het kamp terechtkwam, bracht een arts hem om het leven met een dodelijke injectie.

Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar zalig.