<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nieuwbouw voor Zwitserse Garde baant weg voor vrouwelijke leden

Carol Glatz - CNS 15 september 2021
image
Nu bestaat de Zwitserse Garde uit alleen mannen, maar de verbouwing van hun barakken opent de mogelijkheid om ook vrouwelijke rekruten toe te laten. Foto: CNS photo - Paul Haring

De aanstaande verbouwing van de woonvertrekken van de Zwitserse Garde zal niet alleen de gardisten en hun gezinnen meer comfort bieden, maar biedt ook de mogelijkheid om vrouwen in de Garde te laten dienen.

Momenteel is de aanmeldingsprocedure voor de 515 jaar oude eenheid alleen open voor Zwitserse katholieke, mannelijke veteranen die jonger dan dertig zijn, minstens 174 centimeter lang zijn en een “onbevlekte reputatie” hebben.

Geen ruimte voor vrouwen

Vrouwen mogen niet bij de garde, maar dat ligt niet aan hun geslacht: de ruimte laat het simpelweg niet toe. In de barakken wonen de gardisten dicht op elkaar in gedeelde ruimtes.

“Zestig procent van onze eenheid bestaat uit mannen jonger dan 25; vrouwen in dezelfde barak laten wonen is geen verstandig idee”, verklaarde toenmalig commandant kolonel Elmar Mäder in 2004. In 2008 liet zijn opvolger, kolonel Daniel Anrig, weten dat hij vrouwelijke rekruten wel zou willen toelaten “als de omstandigheden veranderen”.

Vaticaan beslist

Die omstandigheden veranderen inderdaad: de huidige barakken worden tot de grond toe afgebroken en herbouwd. Als alles volgens plan verloopt, kan het gebouw worden ingewijd op 6 mei 2027 – de vijfhonderdste verjaardag van de Plundering van Rome, waarbij 147 Zwitserse gardisten het leven lieten om paus Clemens VII tegen binnenvallende Duits-Spaanse troepen te beschermen.

Jean-Pierre Roth, directeur van de stichting die de financiering van de verbouwing regelt, laat CNS weten dat er plannen zijn voor een gebouw van vier verdiepingen met 123 kamers. Het nieuwe gebouw “maakt het mogelijk om een aparte afdeling voor een aantal vrouwelijke gardisten te maken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Of die er ook daadwerkelijk komen, moet het Vaticaan beslissen. “We willen een individuele kamer voor iedere gardist”, zegt Roth. “De oprichting van een vrouwelijke afdeling van de Pauselijke Garde is een besluit dat het Vaticaan moet maken, niet onze stichting. Naar mijn weten zijn daar momenteel geen plannen voor.”

Modern gebouw

Het huidige gebouw is anderhalve eeuw oud en heeft veel mankementen, waardoor onderhoud een kwestie van dweilen met de kraan open is. De nieuwe plannen, door een Zwitsers architectenbureau getekend, zijn voor een modern gebouw dat voldoet aan de veiligheids- en milieueisen van deze tijd. In totaal zal het project zo’n vijftig miljoen euro kosten; bij dat bedrag zijn ook de tijdelijke onderkomens van de gardisten meegerekend.

Luitenant Urs Breitenmoser legt uit dat de barakken volledig herbouwd worden om “een veilige, ruime woonomgeving te creëren voor de 135 gardisten en om appartementen bij te bouwen voor de families die nu buiten de Vaticaanse muren wonen, omdat er in de huidige barakken geen appartementen meer vrij zijn.”

Gardisten mogen niet getrouwd zijn wanneer ze tot de eenheid toetreden, maar als ze eenmaal lid zijn, mogen ze wel trouwen en een gezin stichten – de officieren althans. Hun gezinnen bewonen appartementen in (en noodgedwongen dus ook in de buurt van) de barakken.

Dag en nacht

De Zwitserse Garde heeft als taak de paus en zijn residentie te beschermen. Daarnaast staan ze op wacht bij de ingangen van Vaticaanstad en bij evenementen als audiënties, Missen en diplomatieke recepties.

“Het leven dat ik leid zou onmogelijk zijn zonder de Zwitserse Garde”, citeert Roths stichting paus Franciscus op haar website. “Zij staan altijd aan mijn zijde, dag en nacht. Daarom is het des te belangrijker dat ze over moderne woonvertrekken beschikken, die ook voor hun echtgenotes en kinderen een thuis zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.