<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nieuwe fototentoonstelling op het Sint-Pietersplein toont veerkracht van vrouwen

Cindy Wooden - CNS 2 mei 2023
image
Een van de foto's op de tentoonstelling 'Women's Cry' op het Sint-Pietersplein: Sebastiano Rossitto brengt daarop vier generaties vrouwen in het Braziliaanse Amazonegebied in beeld. Foto: CNS - Cindy Wooden

In de zuilengalerij rond het Sint-Pietersplein is vandaag een expositie geopend met 26 foto’s van vrouwen en meisjes, bedoeld om de ogen en harten van mensen te openen voor het lijden en de veerkracht van vrouwen.

Zuster Raffaella Petrini, secretaris-generaal van het bureau dat Vaticaanstad bestuurt, en María Lía Zervino, voorzitster van de Wereldunie van Katholieke Vrouwenorganisaties, werden vergezeld door Paolo Ruffini, prefect van het Dicasterie voor Communicatie, bij de opening van de tentoonstelling op 2 mei.

De tentoonstelling ‘Women’s Cry’ (‘De roep van de vrouw’) loopt nog tot 28 mei.

Luisterfase

“Men zou kunnen zeggen dat Jezus een zekere voorliefde had voor vrouwen, niet alleen voor zijn moeder, maar ook voor de Samaritaanse vrouw, de overspelige vrouw, de weduwe van Naïn, Maria Magdalena”, zo zei Zervino bij de opening.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Hoe komt het dan dat zoveel vrouwen in de wereld van vandaag ervaren dat de Kerk niet van hen houdt, niet achter hen staat zoals Jezus deed?”, voegde zij eraan toe. Zij wees daarbij op enquêtes en gespreksverslagen uit de luisterfase voor de bisschoppensynode over synodaliteit.

‘Sterke en kwetsbare vrouwen’

De tentoonstelling op het Sint-Pietersplein, zei zij, “is een teken van hoe de Kerk vandaag de dag alle vrouwen in de wereld, gelovigen en niet-gelovigen, wil omarmen en hun zichtbaarheid wil geven, om hun leven en dat van hun gezinnen en mensen te veranderen en te verbeteren.”

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Enkele foto's uit de tentoonstelling 'Women's Cry'. | Foto's: CNS - courtesy Women's Cry

Acht fotografen, werkzaam in Bangladesh, Brazilië, Ethiopië, Mongolië, Jemen, Oekraïne, Griekenland, Turkije, Togo en Vietnam, legden beelden vast die “ons meenemen naar een wereld van sterke en kwetsbare vrouwen, die enorme lasten dragen, maar ons vertellen over schoonheid”, aldus Lia Beltrami, maker en directeur van de tentoonstelling.

Sociale impact

“Kunst”, zei ze, “is nog mooier als het een sociale impact heeft, als het emoties opwekt die verandering teweegbrengen”, en dat is wat ze hoopt dat de tentoonstelling zal doen voor de tienduizenden mensen die elke dag het Sint-Pietersplein bezoeken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.