<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nieuwe regelgeving: Vaticaanse investeringen moeten stroken met de katholieke leer

Anton de Wit 19 juli 2022
image
Paus Franciscus begroet kardinaal Kevin Ferrell, die onlangs benoemd werd als voorzitter van een commissie die Vaticaanse investeringen onder de loep moet nemen. Foto: CNS - Vatican Media

Alle financiële investeringen van het Vaticaan moeten voortaan “bijdragen aan een rechtvaardiger en duurzamer wereld” en mogen niet in strijd zijn met de katholieke leer. Dat staat in een nieuwe beleidsmaatregel die het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie vandaag publiceerde.

De nieuwe maatregel, die voor alle afdelingen van de Romeinse Curie zal gaan gelden, bepaalt dat Vaticaanse investeringen “in overeenstemming moeten zijn met de leer van de katholieke Kerk, met specifieke uitsluitingen voor financiële investeringen die in strijd zijn met haar fundamentele beginselen, zoals de heiligheid van het leven of de waardigheid van de menselijke persoon of het algemeen welzijn.”

Investeringen gecentraliseerd

Ook staat te lezen dat alle investeringen tot doel moeten hebben bij te dragen aan een rechtvaardiger en duurzamer wereld en op een duurzame manier voldoende rendement moeten genereren. Alle Vaticaanse investeringen zullen voortaan onder de directe verantwoordelijkheid vallen van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel (APSA).

“Het lijkt een open deur dat investeringen moeten stroken met de katholieke leer, maar dat is in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend geweest”

Het nieuwe, gecentraliseerde investeringsbeleid vloeit voort uit de financiële hervormingen en de bredere curiehervormingen die paus Franciscus heeft doorgevoerd, en gaat in op 1 september voor een proefperiode van vijf jaar.

Investeringen in olie of morning-afterpillen

Het lijkt een open deur dat investeringen moeten stroken met de katholieke leer, maar dat is in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend geweest.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zo werd onlangs nog bekend dat het Vaticaan tussen 2012 en 2015 overwoog in olie te investeren, op hetzelfde moment dat paus Franciscus werkte aan zijn encycliek Laudato Si’ waarin hij juist opriep om vervuilende industrieën in de ban te doen. En in april 2021 onthulden Italiaanse onderzoeksjournalisten dat er vanuit het Vaticaan 20 miljoen euro was geïnvesteerd in diverse farmaceutische bedrijven die de morning-afterpil produceren.

Verboden of afgeraden?

Dat laatste sluit de nieuwe maatregel uit, het eerste opvallend genoeg niet helemaal.

“Vaticaanse instellingen krijgen een jaar respijt om bestaande investeringen die niet in overeenstemming zijn met het nieuwe beleid, af te stoten”

Streng verboden zijn investeringen in producten en technologieën die verband houden met “pornografie en prostitutie; gokken; wapen- en defensie-industrie; pro-abortus gezondheidscentra; en laboratoria of farmaceutische bedrijven die voorbehoedsmiddelen vervaardigen en/of werken met embryonale stamcellen”.

Echter: onder meer olie en mijnbouw, kernenergie en alcoholische dranken worden genoemd als sectoren die weliswaar “moeten worden vermeden voor investeringen”, maar niet per se verboden zijn.

Toezichthouder

Maar als het Vaticaan nog eens dergelijke investeringen zou overwegen, moet men wel eerst langs een toezichthouder. Deze ethische commissie werd vorige maand opgericht als uitvloeisel uit de nieuwe ‘grondwet’ voor de Vaticaanse Curie, Praedicate evangelium, en wordt geleid door kardinaal Kevin Farrell.

Vaticaanse instellingen krijgen een jaar respijt om bestaande investeringen die niet in overeenstemming zijn met het nieuwe beleid, af te stoten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.