fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nieuwe toezichthouders op ‘ethische aard’ Vaticaanse investeringen benoemd

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 juni 2022
image
Kardinaal Kevin Farrell gaat leidinggeven aan de nieuwe commissie die moet toezien op Vaticaanse investeringen. Foto: CNS - Paul Haring

De apostolische constitutie Praedicate Evangelium trad zondag officieel in werking. Hiermee werd ook een nieuwe commissie opgericht om toezicht op Vaticaanse investeringen te houden. Dinsdag maakte het Vaticaan bekend dat de Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell (74) deze commissie zal voorzitten.

Het comité bestaat uit vier financiële professionals die moeten toezien op de “ethische aard” van de investeringen in roerende goederen door de Heilige Stoel, aldus het Vaticaan op 7 juni. Behalve dat investeringsvoorstellen in lijn moeten liggen met de sociale leer van de Kerk, moeten ze ook getoetst moeten worden op “winstgevendheid, geschiktheid en risico’s”.

Onlangs nog werd bekend dat het Vaticaan overwoog om in olie te investeren, terwijl paus Franciscus werkte aan zijn ‘groene’ encycliek Laudato Si’.

Curie-ervaring

Kardinaal Farrell heeft al enkele jaren curie-ervaring doordat hij sinds 2016 leiding geeft aan het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven. Vanuit die functie houdt hij toezicht op de voorbereidingen voor de Wereldontmoeting van gezinnen die van 22 tot 26 juni in Rome zal plaatsvinden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2019 benoemde de paus hem tot camerlengo: degene die moet toezien op de voorbereidingen van een conclaaf nadat een paus is overleden. De camerlengo is verantwoordelijk voor het beheer van het bestuur van de Heilige Stoel in de periode dat er nog een nieuwe paus moet worden gekozen.

Experts

De vier experts met wie kardinaal Kevin Farrell gaat samenwerken zijn: John Zona, de financiële topman van Boston College; Jean Pierre Casey, oprichter en manager van RegHedge; Giovanni Christian Michael Gay, directeur van Union Investment Privatfonds GmbH; en David Harris, portefeuillebeheerder van Skagen Funds.

Benoemingen

In aanloop naar het in werking treden van de nieuwe grondwet van de Romeinse curie voerde paus Franciscus al andere nieuwe benoemingen door bij de Congregatie voor de Geloofsleer en bij het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling.

De aankomende maanden zullen er naar verwachting nog andere benoemingen plaatsvinden.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/