De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat het gezin een “barometer” is voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat, maar tevens dé plaats is om die uitdagingen het hoofd te bieden. Dat stelt Philippe Bordeyne, het nieuwe hoofd van het Pauselijk Johannes Paulus II Theologisch Instituut voor Huwelijks- en Gezinswetenschappen.
Bij de officiële opening van het academisch jaar van het instituut zei de Fransman Bordeyne, voormalig rector van het Institut Catholique de Paris, dat de focus van het centrum in Rome op multidisciplinaire studies over huwelijk en gezinsleven niet voorbij kan gaan aan de impact van de pandemie, noch aan de sociale druk en ongelijkheid die het blootlegde.
“Het gezin is een barometer voor wereldwijde uitdagingen”, zei hij. “Het wordt diep geraakt door de grote schokken van onze tijd: werkloosheid en armoede, massamigratie, de digitale revolutie, de generatiekloof, de veronachtzaming van het menselijk leven, de ecologische crisis.”
Tegelijkertijd, zo zei hij, “houdt het gezin vrij goed stand in deze stormachtige tijden. Gebaseerd op de echtelijke liefde van man en vrouw, gevoed door genegenheid en wederzijds respect tussen de generaties, weet het gezin tegen alle verwachtingen in ruimten van vrede en vreugde, van feestelijkheid, van solidariteit te bewaren.”
De benoeming van Bordeyne werd gezien als het sluitstuk van een proces dat paus Franciscus is begonnen om het instituut te reorganiseren. De paus heeft gezegd dat degenen die worden opgeleid om het gezin te dienen een breder begrip moeten hebben van de uitdagingen waar gezinnen vandaag de dag voor staan. Critici vreesden dat de paus de focus op het doorgeven van de traditionele kerkelijke leer over huwelijk en gezinsleven aan het afzwakken was.
In zijn toespraak zei Bordeyne dat de veranderingen van paus Franciscus erop wijzen dat “de missie van het instituut nog steeds voornamelijk op theologisch gebied ligt, omdat het put uit het christelijk geloof”, maar dat het aanbod is uitgebreid met “een meer beslissende dialoog met alle wetenschappen die te maken hebben met het huwelijk en het gezin, ook met een openheid voor de diversiteit van culturen en sociaaleconomische contexten”.