<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Parolin: ‘Verdeeldheid in Kerk komt voort uit een misverstand over hervorming’

KN Redactie 9 april 2021
image
Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin in 2017 Foto: CNS Photo - Paul Haring

Volgens kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin wordt verdeeldheid onder katholieken vaak veroorzaakt doordat ze geen onderscheid maken tussen wat veranderd mag worden en wat niet.

Hij uitte tegenover COPE, het radiostation van de Spaanse Kerk, zijn bezorgdheid over de verdeeldheid die “veel schade aan de Kerk toebrengt”.

De ‘nummer 2’ van het Vaticaan zei te geloven dat een deel van de verdeeldheid “voortkomt uit het feit dat de paus veel nadruk legt op de hervorming van de Kerk”. Veel mensen begrijpen volgens Parolin niet dat er een verschil bestaat tussen het deel van de leer en gebruiken dat onveranderd moet blijven – en dus niet hervormd kan worden – en een ander deel dat juist wel vernieuwd kan en moet worden.

Geen onderscheid

“Er is een niveau dat niet kan worden veranderd, de structuur van de Kerk – het depositum fidei (de op Bijbel en traditie gefundeerde geloofswaarheden, red.), de sacramenten, de apostolische bediening – dit zijn de structurele elementen”, zei Parolin. Maar, vervolgde hij, omdat mensen vatbaar zijn voor zonde, “is er een heel leven van de Kerk dat vernieuwd kan worden”.

In deze verwarring zit volgens Parolin het probleem. “Men maakt geen onderscheid tussen wat essentieel is, dat niet kan veranderen, en wat niet essentieel is, dat moet worden hervormd, moet veranderen in overeenstemming met de geest van het Evangelie.”

Chinese Kerk

Dit bracht de interviewer bij de vraag hoe kardinaal Parolin aankeek tegen de complexe situatie van de katholieke Kerk in China. In oktober werd het akkoord tussen het Vaticaan en China over de benoeming van bisschoppen verlengd. Volgens dit akkoord worden Chinese bisschoppen gekozen door de Chinese katholieke gemeenschap. Pas na goedkeuring van de paus mag de bisschop gewijd worden. In februari kwam overigens naar buiten dat China de gemaakte afspraken volledig lijkt te gaan negeren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De toekomst “is het perspectief van waaruit we naar deze kwestie moeten kijken”, antwoordde de kardinaal. “Zeker, de Kerk in China is een fundamenteel onderdeel van de katholieke Kerk, en alles wat is geprobeerd en wordt geprobeerd, is om deze gemeenschap veilig te stellen. De gemeenschap is nog steeds klein, maar beschikt over een grote kracht en vitaliteit.”

‘Verzoening binnen Kerk in China’

De kardinaal zei dat er alles aan gedaan wordt “om een normaal leven voor de Kerk in China te verzekeren”. Onder een ‘normaal leven’ valt voor een deel ook de eenheid van elke katholiek met de paus. In de overeenkomst met China is die gemeenschap verzekerd door de goedkeuring te vragen van de paus en van de Chinese regering, aldus Parolin.

Parolin gaf toe dat de genomen stappen niet alle problemen hebben opgelost; dat zal “waarschijnlijk nog een lange tijd kosten”. Wel leiden ze volgens hem “in de goede richting, richting een verzoening binnen de Kerk” tussen Chinese katholieken die accepteren dat de overheid een rol speelt in het kerkelijk leven, en zij die dat niet doen.

Het lijden en de vervolging die katholieken in China hebben doorstaan, moeten altijd worden gerespecteerd en herinnerd, zei kardinaal Parolin. Hun volharding in het geloof moet de Kerk ook hoop geven voor de toekomst.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.