fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt drie vrouwen bij Dicasterie voor de Bisschoppen

Anton de Wit 13 juli 2022
image
Paus Franciscus op een archieffoto met zuster Raffaella Petrini, die hij eerder al benoemde op een Vaticaanse toppositie. Nu gaat zij ook deel uitmaken van het Dicasterie voor de Bisschoppen. Foto: CNS - Vatican Media

In totaal veertien nieuwe kandidaten zijn door de paus voorgedragen om zich bezig te gaan houden met bisschopsbenoemingen wereldwijd. Onder hen drie vrouwen; twee zusters en een leek – een unicum op deze positie.

In het spraakmakende interview dat paus Franciscus onlangs aan persbureau Reuters gaf, kondigde hij het al aan: dat hij vrouwen zou gaan benoemen op het Dicasterie voor de Bisschoppen, het Vaticaanse bureau dat zich bezighoudt met bisschopsbenoemingen.

Eerste leek

Hij voegt nu daad bij woord: liefst drie vrouwen zijn vandaag door de paus voorgedragen voor dit belangrijke dicasterie: zuster Raffaella Petrini, secretaris-generaal van Vaticaanstad; zuster Yvonne Reungoat, voormalig algemeen overste van de Zusters van Don Bosco; en tot slot Maria Lia Zervino, voorzitster van de Wereldunie van Katholieke Vrouwenorganisaties (WUCWO).

image
V.l.n.r.: Raffaella Petrini, Yvonne Reungoat en Maria Lia Zervino. Beeld: Vatican Media

Die laatste is de allereerste vrouwelijke leek ooit die benoemd wordt in dit Vaticaanse dicasterie – tot voor kort de Congregatie voor de Bisschoppen geheten.

Meesten al werkzaam in de Curie

De vrouwen blijven wel een minderheid vormen, want er werden ook nog 11 mannen benoemd in het dicasterie. Op de volledige lijst van pauselijke voordrachten staan ook nog vijf kardinalen, onder wie Anders Arborelius van Stockholm, en drie aanstaande kardinalen. Veruit de meeste kandidaten zijn al werkzaam in de Romeinse Curie.

Het Dicasterie voor de Bisschoppen bereidt de bisschopsbenoemingen wereldwijd voor, in samenwerking met plaatselijke nuntiaturen. Zij brengen dan advies uit aan de paus, die vervolgens over de benoeming beslist.

https://www.kn.nl/abonnementen/