<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt Koreaan tot prefect Congregatie voor de Clerus

KN Redactie 14 juni 2021
image
Bisschop Lazarus You Heung-sik in 2018. Hij wordt de nieuwe prefect van de Congregatie voor de Clerus. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de Zuid-Koreaanse bisschop Lazarus You Heung-sik aangesteld als de nieuwe prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus.

Bisschop You volgt de Italiaanse kardinaal Beniamino Stella op, die vanaf 2013 leiding gaf aan het Vaticaanse dicasterie dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de diocesane priesters en diakens wereldwijd. De 79-jarige Stella blijft in functie totdat zijn opvolger aantreedt.

‘De toekomst van de kerk ligt in Azië’

Met de benoeming tot prefect is de 69-jarige bisschop de eerste Koreaan die een Vaticaanse congregatie gaat leiden. Van de negen Vaticaanse congregaties hebben er nu twee een Aziatische prefect. De andere prefect uit Azië is de Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle, die de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren leidt.

Paus Franciscus heeft sinds zijn verkiezing in 2013 verschillende reizen naar Azië gemaakt en zou tegen kardinaal Tagle in 2015 hebben gezegd dat hij geloofde dat “de toekomst van de Kerk in Azië ligt”.

Daejeon

You werd op 17 november 1951 geboren in de stad Nonsan. Op 9 december 1979 werd hij tot priester gewijd in het bisdom Daejeon. Hij bekleedde daar verschillende functies waaronder geestelijk leidsman, professor en uiteindelijk voorzitter van de Katholieke Universiteit van Daejeon. In 2005 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Daejeon.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Binnen de Koreaanse bisschoppenconferentie was hij lid van tal van commissies, waaronder die voor missie en pastorale zorg, sociale zaken en de pastorale zorg voor migranten. Van 2004 tot 2008 was hij voorzitter van het bisschoppencomité voor Caritas Korea.

Noord-Korea

In opdracht van de Zuid-Koreaanse bisschoppenconferentie maakte bisschop You verschillende reizen naar Noord-Korea. Ook woonde hij de jongerensynode in 2018 in Rome bij. Hij zei toen dat het “mooi” zou zijn als er een pauselijk bezoek aan Noord-Korea zou kunnen komen, maar “in werkelijkheid zijn er veel stappen te ondernemen. Voordat je iets doet, moet je eerst de basis leggen. Als de basis klaar is, kan de paus gaan”.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.