<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt Nederlandse hoogleraar in Academie voor Wetenschappen

KN Redactie 13 augustus 2021
image
Prof. Ewine van Dishoeck Foto: wikipedia.org - Henrik Sandsjö/International Astronomical Union

Paus Franciscus heeft in de afgelopen twee weken verschillende nieuwe leden in de Pauselijke Academie voor Wetenschappen benoemd. Onder hen is de Leidse hoogleraar astrofysica Ewine Fleur van Dishoeck.

Van Dishoeck doet onderzoek naar gaswolken tussen de sterren en de ontwikkeling van nieuwe sterren. Ook heeft ze telescopen helpen ontwikkelen. Ze doet haar onderzoek vanuit het observatorium van de Universiteit Leiden.

Een belangrijk deel van het onderzoek dat zij en haar collega’s doen, betreft “de basale chemie in het heelal”. Dat gaat onder meer over de vraag hoe water zich ontwikkeld heeft op aarde en het mogelijke bestaan van water op andere planeten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gekozen op expertise

De Pauselijke Academie voor Wetenschappen werd al in 1603 opgericht. De leden zijn topwetenschappers uit allerlei disciplines. Zij bestuderen en bespreken wetenschappelijke ontwikkelingen en adviseren het Vaticaan op het vlak van wetenschap.

De leden worden gekozen op grond van hun expertise; veel van de bijna tachtig leden van de Academie zijn niet katholiek. Zo was ook de bekende natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018), een zelfverklaard atheïst, lid.

Nobelprijswinnaars

Naast Van Dishoeck werden in de afgelopen weken verschillende andere wetenschappers benoemd: de Taiwanese epidemioloog Chen Chien-Jen, voormalig vicepresident van zijn land; de Amerikaanse hoogleraar milieustudies Susan Solomon; de Canadese hoogleraar natuurkunde en Nobelprijswinnares Donna Strickland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Menselijk DNA

Ook de Amerikaanse Nobelprijswinnaressen Jennifer Doudna en Emmanuelle Charpentier werden in de Academie benoemd. Zij ontdekten de CRISPR-techniek waarmee menselijk DNA aangepast kan worden.

De ontdekking leidde tot allerlei onderzoek naar nieuwe behandelingen tegen onder meer kanker. Tegelijk roept CRISPR de nodige bio-ethische vragen op, onder meer naar het fenomeen ‘designer-baby’s’.

Daarnaast wordt onderzoek met deze techniek in veel landen uitgevoerd op ‘rest-embryo’s’ die zijn overgebleven na kunstmatige vruchtbaarheidsbehandelingen. Na het onderzoek worden de embryo’s vernietigd.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.