fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt nieuwe leden hoogste Vaticaanse rechtbank

Peter Doorakkers 22 juni 2021
image
Kardinaal Müller in 2018 in Den Bosch Foto: KN - Jan Peeters

Paus Franciscus heeft nieuwe leden benoemd voor de apostolische signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank. Onder hen is de Duitse kardinaal Gerhard Müller, de oud-prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Naast Müller werden de kardinalen Grech (Malta), Tobin en Harvey (beiden VS), en verschillende (aarts)bisschoppen benoemd, meldde het Vaticaan maandag.

Sinds Müller in 2017 niet werd herbenoemd als prefect, liet hij zich verschillende malen kritisch uit over het beleid van de paus.

Belgische jezuïet

Ook benoemde Franciscus een aantal ‘referendarissen’, kerkjuristen die de rechters helpen hun vonnissen voor te bereiden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onder de nieuwe referendarissen is een Belg, pater Georges Ruyssen. De jezuïet is, schrijft Kerknet, expert in het kerkelijk recht van de oosters-katholieke Kerken. Hij is, schrijft Kerknet, decaan van de Faculteit Oriëntaals Kerkelijk Recht aan het Oosters Instituut in Rome.

Nederlands lid apostolische signatuur

In 2017 benoemde de paus mgr. Jan Hendriks tot lid van de apostolische signatuur. De kerkjurist is bisschop van Haarlem-Amsterdam.

Destijds benoemde de paus trouwens ook al een vermeende criticaster tot lid van de signatuur. Het betrof de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke. Hij was eerder hoofd van de apostolische signatuur, maar kreeg in 2014 een functie met minder gewicht bij de Orde van Malta. In 2017 werd hij opnieuw in de rechtbank benoemd, maar nu dus als gewoon lid.

Bronnen: vatican.va, Katholische Nachrichten-Agentur, Kerknet

https://www.kn.nl/abonnementen/