fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt vrouw tot adjunct-perschef Vaticaan

KN Redactie 25 juli 2019
image
Foto: Vatican Media

De Braziliaanse Cristiane Murray is de nieuwe adjunct-woordvoerder van de Heilige Stoel. Dat meldt het Vaticaan.

Murray is de eerste plaatsvervanger van Matteo Bruni, die vorige week werd benoemd tot perschef. De Braziliaanse was sinds 1995 werkzaam bij Radio Vaticana. Vanaf april 2018 werkte ze mee bij de voorbereiding van de Amazonesynode, die in oktober zal plaatsvinden. 

Deskundige Amazonegebied

Volgens Vatican News is ze een deskundige op het gebied van de Kerk in het Amazonegebied. Ook reisde ze mee tijdens verschillende reizen van de paus. Murray komt oorspronkelijk uit Rio de Janerio, is gehuwd en is moeder van twee kinderen.

Paolo Ruffini, hoofd van de Vaticaanse communicatie zegt in een reactie dat de keuze voor een vrouw met Braziliaanse wortels “de wil uit om een team op te bouwen dat de taal kan spreken van wie naar ons luistert”. 

Opvolging Burke en Ovejero

De prefect van het Dicasterie voor de Communicatie omschrijft Murray als “professioneel” en “menselijk”. De nieuwe adjunct-perschef volgt Paloma Garcia Ovejero op, die in januari samen met Greg Burke hun functie onverwachts neerlegde. 

De twee maakten via een reeks tweets bekend te zijn afgetreden met het oog op de veranderingen in de communicatie-afdeling van het Vaticaan. “Wij denken dat het het beste is dat de Heilige Vader volledig vrij is om een nieuw team samen te stellen. 

Bureaucratische mechanismes

Ondanks de officiële versie, menen sommigen dat Burke en Ovejero zouden zijn opgestapt wegens het niet ten volle kunnen uitoefenen van hun functie.

De Amerikaan en de Spaanse -van oudsher journalisten- zouden volgens Vaticanist John Allen geen directe toegang hebben gehad tot de paus en zijn gestuit op de bureaucratische mechanismes binnen het Vaticaan.

Lees ook: Zijn de stoelendans (en de onrust) binnen de Vaticaanse communicatie voorbij?