fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt vrouwelijke secretaris-generaal van het bestuursorgaan van Vaticaanstad

Cindy Wooden - Catholic News Service 4 november 2021
image
Zuster Raffaela Petrini met paus Franciscus. Foto: Vatican Media

Paus Franciscus heeft zuster Raffaella Petrini, lid van de Franciscaanse Zusters van de Eucharistie, aangesteld als secretaris-generaal van het bureau dat de staat Vaticaanstad bestuurt.

De benoeming maakt de 52-jarige Romeinse in feite de hoogste vrouw in het Vaticaan. In haar functie zal zij toezicht houden op heel diverse diensten, van de Vaticaanse Musea tot en met het postkantoor en de politie.

De functie werd eerder bekleed door een priester, die kort nadat hij secretaris-generaal was geworden, tot bisschop werd benoemd.

Socioloog en econoom

Zuster Petrini heeft een doctoraat in de sociale wetenschappen van de Pauselijke Universiteit van St. Thomas van Aquino in Rome en een master in organisatiegedrag van de Barney School of Business van de Universiteit van Hartford in de VS.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Sinds 2005 werkt ze in Rome bij de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Daarnaast doceert ze ook sociologie en economie aan de Universiteit van St. Thomas van Aquino.

Meer vrouwen in topfuncties

Paus Franciscus benoemde al meer vrouwen op sleutelposities in het Vaticaan, maar zij delen de functie doorgaans met een mannelijke collega of hebben de functie tijdelijk gekregen, althans aanvankelijk. En geen van die kantoren heeft zoveel mensen in dienst als het kantoor waar zuster Petrini secretaris-generaal wordt.

In augustus benoemde paus Franciscus zuster Alessandra Smerilli tot interim-secretaris van het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling, en in februari benoemde hij zuster Nathalie Becquart tot een van de twee ondersecretarissen van de Bisschoppensynode.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21