<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt zuster tot secretaris Bijbelcommissie

Catholic News Service 12 maart 2021
image
Zuster Nuria Calduch-Benages doceert aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome. Foto: CNS Photo - Pauselijke Universiteit Gregoriana

Paus Franciscus heeft zuster Nuria Calduch-Benages benoemd tot secretaris van de Pauselijke Bijbelcommissie. Zij is gespecialiseerd in het Oude Testament en doceert aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome.

De Spaanse theologe, lid van de Missionarissen van de Heilige Familie van Nazareth, is de eerste vrouw die de functie bekleedt. Ze was sinds 2014 al gewoon lid van de commissie.

Als secretaris coördineert ze het werk van twintig bijbelgeleerden van over de hele wereld. Zij bestuderen namens de Congregatie voor de Geloofsleer vraagstukken die met de Bijbel te maken hebben. Als secretaris van de Pauselijke Bijbelcommissie is zuster Calduch-Benages ook adviseur van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Het is de derde keer in korte tijd dat paus Franciscus een vrouw op een belangrijke positie in het Vaticaan benoemt.

Synode-expert

De religieuze, die op 26 maart haar 64ste verjaardag viert, werd geboren in Barcelona. Ze studeerde aan de Pauselijke Urbaniana Universiteit en het Pauselijk Bijbelinstituut. Aan die laatste instelling promoveerde ze ook. Ze doceert sinds 1991 aan de Gregoriaanse Universiteit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Benedictus XVI benoemde haar in 2008 tot expert bij de bisschoppensynode over het Woord van God. En paus Franciscus benoemde haar in de eerste commissie die de historische identiteit en rol van vrouwelijke diakens in de Kerk bestudeerde.

Studies door de commissie 

Sinds de reorganisatie in 1971 heeft de commissie onderwerpen bestudeerd die variëren van inculturatie tot de bijbelse visie op de rol van vrouwen in de samenleving. De commissie heeft verder onder meer moderne methoden van bijbelinterpretatie en bijbelse antropologie bestudeerd.

De commissie publiceerde in 2001 een grote studie over de relatie tussen het Nieuwe en Oude Testament en tussen christenen en Joden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.