fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: ‘Bid de hele meimaand voor een eind aan de pandemie’

Emma Koevoets 29 april 2021
image
Amerikaanse katholieken bidden de rozenkrans voor het einde aan de pandemie. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Paus Franciscus roept katholieken op tot een wereldwijde gebedsmarathon in de meimaand, om te bidden voor een einde aan de coronapandemie. Bisdommen en heiligdommen in de Benelux geven gehoor aan de oproep. 

In het initiatief betrekt de paus Mariaheiligdommen wereldwijd. De paus hoopt dat de heiligdommen de oproep promoten en dat gelovigen, gezinnen en gemeenschappen deelnemen aan het dagelijks bidden van de rozenkrans.

Een onverwacht wonder

“Het is de oprechte wens van de Heilige Vader dat de meimaand wordt gewijd aan een gebedsmarathon”, aldus een persbericht van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie. De gebedsmarathon heeft als thema ‘De hele Kerk bad vurig tot God’.

Het thema verwijst naar de bijzondere gebeurtenis die wordt verteld in de Handelingen van de Apostelen (12: 1-12): toen Petrus gevangen zat, bad de Kerk totdat God een engel stuurde om hem te bevrijden. Het verhaal illustreert hoe de christelijke gemeenschap samenkomt om te bidden bij gevaar en hoe de Heer luistert en een onverwacht wonder verricht, aldus de Raad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Soortgelijke actie in Nederland

De oproep herinnert aan een soortgelijke actie in mei 2020. De Nederlandse bisschoppenconferentie riep katholieken vorig jaar ook op om de rozenkrans te bidden voor een einde aan de Covid-19-crisis.

In het heiligdom Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo wordt al sinds vorig jaar een speciaal gebed tot Maria gebeden, waarin haar gevraagd wordt mensen te bevrijden van de coronapandemie. “Heel mooi en inderdaad goed om dit in de meimaand  weer met hernieuwde kracht te gaan bidden”, zegt Rector Jeroen de Wit.

Hij vertelt dat het heiligdom sowieso van plan is mensen op te roepen om mee te doen. “Vanaf zaterdag 1 mei zullen we de gehele maand de rozenkrans die we vóór de Mis bidden, opdragen voor deze intentie. En ná elke Mis zullen we het speciale gebed van Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in verband met de coronasituatie bidden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Belangrijke focus

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel kent een rijke traditie van meimaand-Mariamaand. “In het bijzonder in de talrijke mariale bedevaartsoorden komen in gewone tijden dan vele gelovigen samen om onder meer de rozenkrans te bidden”, zegt woordvoerder Geert de Kerpel.

Nu kan er niet in groepen samengekomen worden, maar individueel of in kleine bubbels bidden kan onverminderd, aldus De Kerpel. “In de bedevaartsoorden, kerken en kapellen en niet het minst thuis. Aandacht voor de slachtoffers van de pandemie, hun naasten en al wie zich inzet in de strijd tegen het coronavirus zullen daarbij een belangrijke focus krijgen.”

Dagelijkse livestream

In het Mariaheiligdom Beauraing in Wallonië doen ze mee met de gebedsmarathon. “We zullen deze intentie elke dag in ons gebed meenemen”, zegt priester Christophe Rouard. “Elke dag bidden we in het heiligdom om 18.30 uur een rozenhoedje.”

https://www.kn.nl/donaties/

In deze Engelstalige lijst is te lezen welke heiligdommen officieel verbonden zijn en wat hun gebedsintenties zijn. In het heiligdom van de Maagd der Armen in Banneux wordt er op 11 mei gebeden voor alle armen, daklozen en economisch noodlijdenden.

In mei is er elke dag vanaf 18.00 uur een livestream om het gebed vanuit het Vaticaan op alle mediaplatforms te begeleiden. De paus opent het maandlange gebed op 1 mei en rondt het af op de 31ste, aldus de Pauselijke Raad.