fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: bid in mei voor een betere financiële wereld

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 mei 2021
image
Een man de aandelenbeurs in Shanghai op 28 februari 2020. In een videoboodschap van 4 mei zei paus Franciscus dat financiële markten gereguleerd moeten worden en de armen beschermd moeten worden. Foto: CNS Photo - Aly Song, Reuters

Paus Franciscus vraagt katholieken om in mei te bidden voor regulering van de financiële markten om daarmee “burgers te beschermen tegen de gevaren ervan”. Hij zei dat “de financiële markten nog nooit zo opgeblazen zijn geweest als nu”.

In een videoboodschap die op 4 mei door het wereldwijde pauselijke gebedsnetwerk werd vrijgegeven, sprak Franciscus zijn gebedsvoornemen uit voor de maand mei, die hij wil wijden aan de financiële wereld.

“De economie, die banen schept, bevindt zich in een crisis”, zei hij, wijzend op het grote aantal mensen dat werkloos is vanwege de coronapandemie. Hij waarschuwde voor speculatie die aangestuurd wordt door monetair beleid. “Om te voorkomen dat de armen de gevolgen opnieuw betalen, moet financiële speculatie strikt worden gereguleerd.”

Rechtvaardig, duurzaam en inclusief

Financiën zijn een instrument dat bedoeld is om mensen te dienen en te zorgen voor de schepping, ons gemeenschappelijke huis, zei paus Franciscus. “We hebben nog tijd om een proces van wereldwijde verandering op gang te brengen om een andere, rechtvaardiger, inclusieve, duurzame economie in praktijk te brengen die niemand achterstelt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarom vraagt de paus aan katholieken te bidden “dat degenen die verantwoordelijk zijn voor financiën zullen samenwerken met regeringen om de financiële markten te reguleren en de burgers te beschermen tegen de gevaren ervan”.

Grote ongelijkheid

Pater Frédéric Fornos, s.j., directeur van het gebedsnetwerk, zei dat “deze gebedsintentie moet worden begrepen in de context van de crisis die we doormaken, die de grote ongelijkheid in de wereld duidelijk heeft gemaakt”.

Hij citeerde de woorden die de paus onlangs sprak dat we niet tevreden kunnen zijn met “een terugkeer naar een ongelijk en niet-duurzaam model van economisch en sociaal leven, waar een kleine minderheid van de wereldbevolking de helft van haar rijkdom bezit”.

170 jaar oud gebedsnetwerk

Aan het begin van elke maand publiceert het wereldwijde pauselijke gebedsnetwerk een korte video van de paus die zijn specifieke gebedsintentie voor die maand uitspreekt.

De eerste video verscheen in 2016. Doel van de filmpjes is mensen aan te moedigen zich aan te sluiten bij naar schatting vijftig miljoen katholieken die al een meer formele relatie hadden met het gebedsnetwerk.

Het pauselijk gebedsnetwerk is meer dan 170 jaar oud.

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.