Het naderende jubileum van het Concilie van Nicea kan een bron van eenheid tussen christenen zijn, denkt paus Franciscus. In 2025 is het 1700 jaar geleden dat deze belangrijke samenkomst plaatsvond.
Tijdens een oecumenische ontmoeting met een Finse delegatie van de lutherse Kerk blikte paus Franciscus vooruit op de zeventienhonderdste verjaardag van het Concilie van Nicea, die in 2025 valt. “Als broeders en zusters gaan we samen op weg naar grotere gemeenschappelijkheid”, zei de paus maandag tijdens zijn ontmoeting met de Finnen.
“In 2025 vieren we de verjaardag van het Concilie van Nicea. De en christologische geloofsbelijdenis die tijdens dat Concilie voor het eerst werd vormgegeven, waarin Jezus wordt erkend als ‘ware God uit de ware God’ en ‘één in wezen met de Vader’, verenigt ons met iedereen die gedoopt is”, sprak de paus.
Het Eerste Concilie van Nicea werd in het jaar 325 gehouden op initiatief van de Romeinse keizer Constantijn I, om af te rekenen met de leer van Arius, die de goddelijkheid van Christus ontkende. Uit het Concilie kwam de Geloofsbelijdenis van Nicea voort, waarvan de definitieve tekst in 381 op het Concilie van Constantinopel werd vastgesteld. De Geloofsbelijdenis wordt zowel door de katholieke, orthodoxe als veel protestantse Kerken gebruikt.
“Dit bijzondere jubileum vraagt om een hernieuwing van het enthousiasme waarmee we samen optrekken op de weg van Christus. We hebben Hem nodig, net als de onvergelijkbare vreugde die Hij brengt. Alleen als we Hem vasthouden, bereiken we het einde van de weg die naar volledige eenheid leidt”, aldus de paus.
Ook besteedde paus Franciscus aandacht aan de vijfhonderdste verjaardag van de Augsburgse Belijdenis, die in 2030 valt. Deze voor de lutherse Kerk belangrijke belijdenis werd middenin de tijd van de reformatie opgesteld. “In een tijd waarin de wegen van verschillende christenen van elkaar scheidden, probeerde die belijdenis de eenheid te bewaren”, zei de paus.
“We weten dat die opzet niet geslaagd is, maar de aankomende verjaardag kan helpen om ons richting gemeenschappelijkheid te bewegen, zodat we meer ontvankelijk worden voor Gods wil en minder voor menselijke strategieën. Zo kunnen we leren de weg van de hemel te verkiezen boven aardse doelen.”
“Wanneer zullen we eenheid bereiken?” vroeg paus Franciscus zichzelf en de Finse delegatie. “Een grote orthodoxe theoloog zegt dat eenheid in de eschaton, de eindtijd, bereikt zal worden, maar het pad daarnaartoe is ook belangrijk.”
“Daarom moeten wij, als Gods trouwe volk, samen op weg gaan”, vervolgde hij. “Samen moeten we dat doen. Door gebed, liefdadigheid en samenwerking moeten we die eenheid bereiken.”