<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus compenseert geannuleerde Congoreis met een veelkleurige Mis en woorden over vrede

Cindy Wooden - CNS 4 juli 2022
image
De Mis met de Congolese gemeenschap werd gevierd volgens de Zaïrese ritus, die zijn wortels in de Congolese cultuur heeft. Foto: CNS - Vatican Media

Ondanks de teleurstelling dat paus Franciscus niet naar Congo kon, sloten 2000 Congolezen zich zondag aan bij de paus voor een Mis in de Sint-Pietersbasiliek. De Mis werd gevierd volgens de bijzondere Zaïrese ritus.

“Laten we bidden voor vrede en verzoening in de Democratische Republiek Congo, die zo verwond en uitgebuit is”, preekte de paus tegen de tweeduizend aanwezigen. “Wij bidden dat christenen getuigen van vrede mogen zijn, in staat om elk gevoel van rancune, elk gevoel van wraak te overwinnen.”

Zaïrese ritus

De Mis, die paus Franciscus aan de Congolese gemeenschap beloofde als ‘goedmaker’ voor de uitgestelde pausreis naar het land, werd gevierd volgens de Zaïrese ritus van het Romeins Missaal, een ritus die elementen bevat van de cultuur van het land dat twee decennia geleden nog Zaïre heette. Zang en dans spelen daarbij belangrijke rollen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Leden van de Congolese gemeenschap in Rome zorgden voor de muziek, deden de lezingen in het Swahili en Frans en boden de intenties aan in het Kikongo, Lingala, Swahili, Tshiluba en Italiaans.

Paus Franciscus, die zijn bezoek aan Congo van 2 tot 5 juli had uitgesteld wegens knieklachten, kwam aan en verliet de basiliek in een rolstoel. Hij ging voor in de dienst van het Woord, terwijl aartsbisschop Paul Gallagher, minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, voorging in de dienst van de Eucharistie.

Vrede

Tijdens zijn preek sprak paus Franciscus over het onderwerp vrede, verwijzend naar de opdracht van Jezus aan de 72 leerlingen om ieder huis dat ze binnengaan vrede toe te wensen.

De Heer zegt tegen zijn leerlingen dat ze zich moeten presenteren als “ambassadeurs van de vrede”, zei de paus. “De christen is een drager van vrede, omdat Christus vrede is. Daaraan kunnen we herkennen of we Zijn volgelingen zijn.”

Veranderingen in de samenleving

Het thema voor de uitgestelde pausreis was ‘Allen verzoend in Jezus Christus’ om te benadrukken hoe bijna de hele Congolese bevolking christen is, maar er toch regelmatig geweld voorkomt, vooral in de oostelijke en noordoostelijke delen van het land.

image
In zijn preek besprak paus Franciscus de vrede. In met name het oosten van Congo vinden regelmatig uitbarstingen van geweld plaats. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus benadrukte dat vrede niet begint bij verdragen of politieke leiders, maar bij iedere burger. “Vrede begint bij jou en mij, bij ieder van ons, bij ieder van ons hart,” zei hij. “Als je Zijn vrede leeft, komt Jezus. Dan veranderen je familie en je samenleving.”

De samenleving zal volgens de paus pas veranderen “als eerst ieders hart niet in oorlog is, niet gewapend is met wrok en boosheid, niet verdeeld is”, sprak hij. “Vrede en orde in je hart brengen, hebzucht onschadelijk maken, haat en wrok doven, corruptie ontvluchten, bedrog en sluwheid ontvluchten: daar begint de vrede.”

In Kinshasa

Ondertussen vierde kardinaal Pietro Parolin in de Congolese hoofdstad Kinshasa de Mis met honderdduizend mensen. Hij is in plaats van de paus naar Congo gereisd. De kardinaal merkte op dat vooral in Oost-Congo “de vrede voortdurend wordt bedreigd door gewapende groepen en door uitbuiting en roofzuchtige belangen, waarvan het land al lang het slachtoffer is.”

https://www.kn.nl/donaties/

“De zucht naar natuurlijke hulpbronnen, de dorst naar geld en macht sluiten de deuren voor vrede en vormen een aanslag op het recht van mensen op leven en sereniteit”, zei hij. “Maar Jezus blijft ons, zijn leerlingen, zenden, zodat we dezelfde woorden kunnen herhalen: ‘Vrede aan dit huis!’ Vrede aan het Congolese land: moge het opnieuw een huis van broederschap worden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.