<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus deelt zomeroverdenking met priesters in Rome

Cindy Wooden - CNS 7 augustus 2023
image
De paus houdt een homilie voor priesters van zijn bisdom, tijdens de chrismamis van 6 april van dit jaar. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus vraagt de priesters van Rome om hun zomervakantie te gebruiken om na te denken over manieren om de eenheid van de kerk te versterken en een grotere samenwerking met leken te bevorderen. Ook waarschuwt hij opnieuw tegen wereldsheid en klerikalisme.

“Ik denk aan jullie in deze tijd waarin jullie, naast de zomeractiviteiten, misschien ook een beetje rust hebben na het pastorale werk van de afgelopen maanden”, schrijft de paus in de brief gedateerd ‘Lissabon, 5 aug.’, waarmee hij aangeeft dat de brief werd ondertekend terwijl hij in Portugal was voor de Wereldjongerendagen. Het Vaticaan publiceerde de brief twee dagen later.

Altijd beschikbaar

Hij verzekert de priesters van zijn bisdom ervan dat hij zich bewust is van hun “vreugde en lijden, projecten en strijd, jullie teleurstellingen en pastorale troost”.

“Laten we onze mouwen opstropen en onze knieën buigen – degenen onder jullie die dat kunnen!”
- Paus Franciscus

“Moge de kerk van Rome een voorbeeld zijn van mededogen en hoop voor iedereen”, vervolgt hij, “met haar herders altijd – letterlijk altijd – klaar en beschikbaar om Gods vergeving te schenken.”

Nieuw elan

De paus herinnert aan de woorden van de Franse jezuïet Henri de Lubac, die had geschreven dat geen enkele fout van de voorgangers de kerk ervan kan weerhouden Gods kerk te zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Broeders, dit is de hoop die onze stappen ondersteunt, onze lasten verlicht en ons ambt nieuw elan geeft”, aldus de paus. “Laten we onze mouwen opstropen en onze knieën buigen – degenen onder jullie die dat kunnen!”, voegde de paus eraan toe, die zelf niet kan knielen vanwege voortdurende knieproblemen.

‘Handelaars van de geest’

Paus Franciscus herhaalde zijn oproep aan de priesters om op hun hoede te zijn voor “geestelijke wereldsheid” en klerikalisme.

“Als een oude man en vanuit het hart moet ik u zeggen dat het me zorgen baart wanneer we terugvallen in vormen van klerikalisme”
- Paus Franciscus

“Geestelijke wereldsgezindheid is in feite gevaarlijk omdat het een levensstijl is die spiritualiteit reduceert tot uiterlijkheden” en “ons ertoe brengt ‘handelaars van de geest’ te zijn, mannen gekleed in heilige vormen, die in werkelijkheid blijven denken en handelen volgens de wegen van de wereld.”

Te rigide

Maar al te vaak, zegt hij, als een priester te rigide is over wat hij denkt dat de juiste leer of liturgie is, zoekt hij zijn eigen glorie en macht, niet die van de Heer.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als een oude man en vanuit het hart”, schrijft hij, “moet ik u zeggen dat het me zorgen baart wanneer we terugvallen in vormen van klerikalisme; wanneer we, misschien zonder het te beseffen, mensen laten denken dat we superieur zijn, bevoorrecht, ‘boven’ geplaatst en dus afgescheiden van de rest van Gods heilige volk.”

Tegengif

Het tegengif voor wereldsheid en klerikalisme, zegt de paus, is om de blik gericht te houden op het kruisbeeld, wetende dat Jezus stierf voor de zonden van iedereen – ook die van de priester.

“Laten we tot de Geest bidden voor elkaar”, besluit paus Franciscus zijn brief aan de priesters van het bisdom. “Laten we hem vragen ons te helpen niet te vervallen, in ons persoonlijk leven of pastorale activiteit, in die religieuze verschijning vol van vele dingen maar leeg van God, om geen functionarissen van het heilige te zijn, maar gepassioneerde verkondigers van het Evangelie, geen ‘klerken van de staat’, maar herders van het volk.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.