fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus doopt dertien baby’s: ‘Vandaag is een feestdag’

Luuk van den Einden 9 januari 2023
image
Paus Franciscus doopt een baby in de Sixtijnse Kapel. Dertien kinderen werden op de feestdag van de Doop van de Heer gedoopt door de paus. Foto: CNS - Vatican Media

De dag van je doopsel zou je als je verjaardag moeten vieren, vindt paus Franciscus. Hij doopte zondag dertien baby’s en spoorde de ouders aan om hun kinderen van kleins af aan te leren bidden.

Op het feest van de Doop van de Heer doopte paus Franciscus dertien baby’s in de Sixtijnse Kapel. Paus Johannes Paulus II doopte in 1981 voor het eerst kinderen van medewerkers van de Heilige Stoel op die feestdag; inmiddels is het een Vaticaanse traditie geworden.

Verjaardag

Paus Franciscus concelebreerde de Mis met kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, en met aartsbisschop Fernando Vérgez Alzaga. In een korte overweging dankte de paus de aanwezige ouders voor hun beslissing om hun kind te laten dopen en nodigde hij hen uit om het later met hun kinderen over het doopsel te hebben.

“Leer je kinderen de datum van hun doopsel en zie die als een verjaardag”, sprak de paus. “Door het sacrament van het doopsel worden we namelijk opnieuw geboren in het christelijke leven.”

Vroeg leren bidden

Vervolgens spoorde hij ouders aan om hun kinderen te leren hoe ze moeten bidden als ze nog klein zijn: “Het gebed geeft kracht tijdens je hele leven en kan je in slechte tijden helpen om kracht te vinden.”

image
De kinderen die op het feest van de Doop van de Heer door de paus gedoopt mogen worden, moeten jonger dan een jaar zijn en een ouder hebben die voor de Heilige Stoel werkt. Het gebruik ontstond in 1981 onder paus Johannes Paulus II. Foto: CNS - Vatican Media

Volgens de paus zouden kinderen vooral moeten leren om tot Maria te bidden: zij is altijd dichtbij, vooral bij diegenen die dwalen. “Moeders zijn zo, en dat is iets heel moois”, vindt paus Franciscus.

‘Iets te vieren’

Net als in voorgaande jaren drukte de paus de aanwezige ouders op het hart om zich niet druk te maken als hun kind lawaai zou maken tijdens de viering. “De kinderen zijn symfonisch”, grapte hij. Hij gaf aan dat huilen en borstvoeding geven tijdens de Mis geen enkel probleem waren: “Het belangrijkste is dat we vandaag iets te vieren hebben.”

“Vandaag is een feestdag”, legde de paus uit. “We vieren het begin van de prachtige christelijke reis waarbij jullie je kinderen op weg helpen.” Tot slot bedankte paus Franciscus de ouders voor hun beslissing om hun kind het doopsel te laten ontvangen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.