fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: echt geluk ‘bereik je door Jezus te volgen’

Hannah Brockhaus - CNA 2 november 2021
image
Paus Franciscus groet de mensen die op het Sint-Pietersplein bijeen zijn gekomen voor het angelusgebod op Allerheiligen. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Echt geluk vloeit niet voort uit jong, rijk of succesvol zijn, maar uit het volgen van Jezus Christus. Dat zei paus Franciscus maandag op Allerheiligen.

“De wereld zegt dat je, om gelukkig te zijn, rijk, machtig, eeuwig jong en sterk, en bekend en succesvol moet zijn”, zei Franciscus tijdens een speciale angelustoespraak. “Jezus werpt deze criteria omver en legt een profetische verklaring af – en dit is de profetische dimensie van heiligheid – de ware volheid van leven wordt bereikt door Hem te volgen, door zijn woord in praktijk te brengen.”

Franciscus hield de extra toespraak bij gelegenheid van het hoogfeest van Allerheiligen. In zijn toespraak voorafgaand aan het angelus, het traditionele Mariagebed, ging de paus in op de weg die we moeten gaan om heiligen te worden: die van de Zaligsprekingen. Die uitspraken van Jezus – het begin van de Bergrede – klinken in de evangelielezing tijdens de Allerheiligenmis.

Pad naar God

De Zaligsprekingen “tonen ons het pad dat leidt naar het koninkrijk van God en naar geluk: het pad van nederigheid, medeleven, zachtmoedigheid, rechtvaardigheid en vrede”. Ze zijn gericht aan “de armen, de gekwelden, degenen die hongeren naar gerechtigheid”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“En dit betekent van binnen arm zijn, jezelf leegmaken om ruimte te maken voor God”, aldus Franciscus. “Degenen die denken rijk, succesvol en veilig te zijn, baseren alles op zichzelf en sluiten zichzelf af van God en hun broeders en zusters, terwijl degenen die weten dat zij arm zijn en niet zelfgenoegzaam, open blijven staan voor God en voor hun naaste.”

Christelijke vreugde

De armen van geest zullen vreugde vinden, zei de paus, die uitlegde wat christelijke vreugde is.

“De vreugde van de christen is geen voorbijgaande emotie of een eenvoudig menselijk optimisme, maar de zekerheid dat je, onder Gods liefhebbende blik en met de moed en kracht die van Hem komen, iedere situatie onder ogen kunt zien.”

Dit, zei hij, is de vreugde waarvan de heiligen getuigen, een vreugde die zelfs te midden van beproevingen en lijden ervaren wordt.

Geen heiligheid zonder vreugde

De paus benadrukte het belang van vreugde voor de Kerk; zonder vreugde wordt het geloof een “strenge en onderdrukkende oefening”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus moedigde mensen aan om zich af te vragen of zij vreugdevolle christenen zijn of “matte, bedrukte mensen met een begrafenisgezicht? Laten we ons herinneren: er is geen heiligheid zonder vreugde”.

Heiligheid is een geschenk

Heiligheid is geen “levensplan” dat mensen zelf kunnen creëren op basis van enkel inspanning en zelfverloochening; zij bestaat “bovenal in de vreugdevolle ontdekking Gods geliefde zoons en dochters te zijn”.

Heiligheid “is geen menselijke prestatie, het is een geschenk dat we ontvangen: we zijn heilig omdat God, die de Heilige is, in onze levens komt verblijven. Daarom zijn we gezegend”.

Allerzielen

Dinsdag, op Allerzielen, zal paus Franciscus de Mis vieren op het Frans Militair Kerkhof in Rome.