<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Heel misschien ontmoeten paus en patriarch Kirill elkaar in juni

Luuk van den Einden 13 april 2022
image
Patriarch Kirill en paus Franciscus ontmoetten elkaar eenmaal eerder, in 2016. Dat was de eerste keer in de geschiedenis dat een paus en een Moskouse patriarch elkaar ontmoetten. Decennia van onderhandelingen gingen eraan vooraf. Foto: CNS - Paul Haring

Een ontmoeting tussen de paus en de Moskouse patriarch Kirill vindt mogelijk in juni plaats, melden Russische bronnen. Het Vaticaan bevestigt niets, maar heeft onlangs nog laten weten dat de paus voor een ontmoeting openstaat.

15 juni wordt naar voren geschoven als mogelijke datum waarop paus Franciscus en patriarch Kirill, leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, elkaar zouden kunnen ontmoeten. De Russische persdienst Interfax baseert die informatie op een uitspraak van metropoliet Hilarion, verantwoordelijke voor de externe betrekkingen van het patriarchaat Moskou.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Hilarion brengt paus Franciscus op 12 en 13 juni zijn bezoek aan Libanon, waarna hij zou doorvliegen naar Jeruzalem, waar de ontmoeting met Kirill zou plaatsvinden. Het Vaticaan heeft de ontmoeting met Kirill noch de datum van de pausreis naar Libanon bevestigd. Hilarion meldt dat het doorgaan van de ontmoeting afhangt van de politieke situatie en de veiligheid in het Midden-Oosten.

Patriarch onder vuur

Patriarch Kirill ligt zwaar onder vuur vanwege zijn onverholen steun aan de Russische invasie van Oekraïne, die hij een “heilige oorlog” genoemd heeft. Deze houding heeft hem in een isolement geplaatst op het kerkelijke wereldtoneel: er gaan zelfs stemmen op om de Russisch-orthodoxe Kerk uit de Wereldraad van Kerken te zetten.

Het Vaticaan en paus Franciscus houden de deur op een kier en blijven zeggen bereid te zijn tot contact met de patriarch. Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin liet vorige week weten dat de paus Kirill op een “neutrale locatie” wil ontmoeten. De paus zei zelf op 2 maart tegen journalisten dat “er al een tijdje nagedacht wordt over een ontmoeting met patriarch Kirill, mogelijk ergens in het Midden-Oosten.”

Digitale ontmoeting

Op 16 maart hadden de paus en de patriarch contact via een videoverbinding. Volgens een weinig onthullend persbericht van het Moskouse patriarchaat spraken de twee toen “in detail over de situatie op Oekraïens grondgebied”, waarbij vooral de humanitaire situatie en de hoop op onderhandelingen centraal stonden.

Het Vaticaan was in zijn perscommunicatie juist zeldzaam uitvoerig over die digitale ontmoeting. Volgens de persdienst deed de paus een indringend beroep op Kirill om samen met hem een eind aan het conflict te bereiken.

“Het christelijke bewustzijn over het belang van vrede heeft zich voorbij het stadium van de ‘heilige oorlog’ ontwikkeld.”
- Paus Franciscus

“Wij zijn de herders van het volk dat in God, de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Maagd gelooft”, citeerde het Vaticaan de paus. “Daarom moeten we samenwerken om vrede te bevorderen, lijdende mensen te helpen en het geweervuur te laten stoppen.”

“Ooit spraken we in onze Kerken over ‘heilige’ en ‘rechtvaardige’ oorlogen”, sprak de paus in maart tegen Kirill volgens de persdienst. “Tegenwoordig kunnen we zulke taal niet meer uiten. Het christelijke bewustzijn over het belang van vrede heeft zich voorbij dat stadium ontwikkeld.”

Precaire relatie

Volgens metropoliet Hilarion willen de kerkhoofden in Jeruzalem hun steun betuigen aan de christenen van het Midden-Oosten; over Oekraïne heeft hij met geen woord gerept.

https://www.kn.nl/donaties/

De situatie in dat land zal bij een mogelijke ontmoeting waarschijnlijk ook niet besproken worden – althans niet in het openbaar – vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. De relatie tussen het Vaticaan en het patriarchaat Moskou is te precair voor stevige gesprekken over dat beladen onderwerp.

Paus Franciscus en Kirill hebben elkaar tenslotte pas één keer eerder in levenden lijve ontmoet. Dat was in 2016 in Cuba. Aan die eerste ontmoeting tussen een paus en een Moskouse patriarch in de geschiedenis gingen decennia van gesprekken en bemiddeling vooraf.

Bron: Kerknet, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.