fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus: ‘Basketbal is een sport die je naar de hemel tilt’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 juni 2021
image
Paus Franciscus sprak op 31 mei 2021 met een delegatie van de Italiaanse basketbalfederatie over het belang van de juiste houding bij verlies. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Basketbal is een sport vol levenslessen voor jongeren, zei paus Franciscus tegen leden van de Italiaanse basketbalfederatie. “Wanneer je in je leven niet in ‘een hoepel schiet’, ben je niet voor altijd verloren. Je kunt altijd weer het veld op.”

De paus ontving afgelopen week het bestuursorgaan van het Italiaanse basketbal vanwege zijn honderdjarig bestaan.

Hij zei: “Basketbal is een sport die je naar de hemel tilt. Want, zoals een beroemd oud-speler ooit zei, het is een sport die naar boven kijkt, naar de basket. Het is daarom een echte uitdaging voor iedereen die gewend is om in zijn of haar leven altijd naar de grond te kijken.”

Het spel spelen

Paus Franciscus vervolgde door te zeggen dat het zijn wens is dat gezond spel bij kinderen en jongeren bevorderd wordt. “Jullie moeten jongeren helpen om op te kijken, nooit op te geven, te ontdekken dat – hoewel het leven een reis is van nederlagen en overwinningen – het belangrijk is om niet het verlangen kwijt te raken om het spel te spelen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“En om hen te helpen begrijpen dat wanneer je in je leven niet in ‘een hoepel schiet’, je niet voor altijd bent verloren. Je kunt altijd weer het veld op, je kunt nog steeds samenwerken met anderen en je kunt nog een keer een poging wagen.”

‘Een echte winnaar weet de overwinning te vinden’

Verder benadrukte de paus de waarde van teamwerk en discipline, zoals hij wel vaker doet wanneer hij met sportteams praat. Ook stond de paus stil bij het belang van een juiste houding ten opzichte van verliezen.

Een echte winnaar weet de overwinning te vinden, zelfs als hij verliest, zei hij. Een nederlaag onder ogen zien met “volwassenheid”, zei hij, “helpt je te groeien, helpt je te begrijpen dat in het leven niet alles zoet is, niet alles om winnen draait”.

De nederlaag met waardigheid winnen

“Meestal hebben mensen die tweede worden, een lang gezicht”, en de verleiding is groot om de medaille opzij te schuiven, zei hij. Hij gaf hierbij het voorbeeld van een tweede prijswinnaar die zijn medaille juist kuste.

Paus Franciscus prees dit gebaar en zei: “Wanneer een sportman of sportvrouw de nederlaag weet te ‘winnen’ met waardigheid, met menselijkheid, met een groot hart, dan is dit een echte eer, een echte menselijke overwinning.”

Bronnen: Catholic News Agency en Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.