fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

[UPDATE] Paus Franciscus bidt vanaf het ziekenhuisbalkon

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 juli 2021
image
Paus Franciscus kwam zondag 11 juli voor het eerst sinds zijn darmoperatie in de openbaarheid. Hij leidde het Angelus vanaf een balkon van het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Foto: CNS photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

UPDATE – De paus blijft enkele dagen langer in het ziekenhuis dan aanvankelijk gepland was.

Paus Franciscus sprak afgelopen zondag vanaf het ziekenhuisbalkon een menigte mensen toe. Het was zijn eerste openbare optreden sinds hij vorige week zondag was opgenomen voor een darmoperatie in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

De honderden mensen die zich 11 juli buiten het ziekenhuis verzameld hadden, riepen “Viva il papa” (“Lang leve de paus”) toen de paus zich vanaf het balkon op de tiende verdieping liet zien.

Nabijheid

“Ik dank allen”, zei de paus. “Ik heb jullie nabijheid en de steun van jullie gebeden gevoeld. Heel erg bedankt.”

Paus Franciscus onderging vorige week zondag 4 juli een geplande ingreep vanwege een stenose van de dikke darm. Hij herstelt volgens verwachting van de operatie en hervat zijn werk vanuit het ziekenhuis. Op 10 juli liet de persvoorlichter Matteo Brunni van het Vaticaan weten dat de resultaten van het bloedonderzoek bevredigend waren. Maandag 12 juli zei hij dat de paus nog enkele dagen langer – dan de aanvankelijk geplande zeven dagen – in het ziekenhuis verblijft. De paus kan dan optimaal revalideren, zei hij.

Zieken zalven

De paus sprak de mensen toe over het zondagse Evangelie van Marcus waarin staat dat Jezus zijn discipelen uitzond om het Blijde Nieuws te verspreiden en om de zieken met olie te zalven en te genezen. “Deze ‘olie’ doet me denken aan het sacrament van de ziekenzalving, dat troost geeft aan lichaam en geest. Maar, het symboliseert ook “het luisteren, de nabijheid, de zorg, de tederheid van degenen die voor de zieke zorgen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is als een streling waardoor je je beter voelt, je pijn verzacht en je opvrolijkt. Wij allemaal, iedereen, vroeg of laat hebben we allemaal deze ‘zalving’ van nabijheid en tederheid nodig. We kunnen het allemaal aan iemand anders geven, met een bezoek, een telefoontje, een uitgestoken hand naar iemand die hulp nodig heeft”, zei hij.”

Toegankelijke gezondheidszorg

De paus sprak ook over goede gezondheidszorg dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Door zijn tijd in het ziekenhuis had hij opnieuw het belang ervan ervaren, zei hij. Gratis, universele gezondheidszorg, vooral voor de meest kwetsbaren, is, zei hij, een “kostbaar voordeel dat niet verloren mag gaan. Het moet worden bewaard. En daarvoor moeten we ons allemaal inzetten, want het dient iedereen en vraagt ieders bijdrage.”

De paus bedankte vervolgens de artsen en het medisch personeel van het Gemelli-ziekenhuis, en moedigde alle zorgmedewerkers aan. “Ze werken zo hard,” zei hij.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren] Paus Franciscus zegent de menigte die zich voor zijn ziekenhuisraam verzameld heeft. (Foto's: CNS Photo/Reuters)

Een knuffel

Hij vroeg ook om gebed voor de patiënten, vooral de kinderen, in het ziekenhuis, van wie er een aantal bij hem op het balkon stonden. Tijdens zijn verblijf van afgelopen week in het ziekenhuis had de paus liefdevolle berichten met de jonge patiënten op de nabijgelegen afdelingen kinderoncologie en kinderneurochirurgie uitgewisseld.

Hij ontving tekeningen en lieve briefjes van kinderen, zoals: “Beste paus Franciscus, we weten dat het niet goed met je gaat en dat je nu in hetzelfde ziekenhuis ligt als wij. Zelfs als we elkaar niet kunnen zien, sturen we je een stevige knuffel en wensen we je snel beterschap.”

“Waarom kinderen lijden is een vraag die het hart raakt. Vergezel hen met gebed en bid voor al degenen die ziek zijn, vooral voor degenen in de moeilijkste omstandigheden”, zei de paus. “Moge niemand alleen gelaten worden, moge iedereen de zalving van luisteren, nabijheid, tederheid en zorg ontvangen.”

(Bronnen: Catholic News Agency en Catholic News Service)

https://www.kn.nl/donaties/