fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus gaat de vastenretraite opnieuw privé houden

Hannah Brockhaus - CNA 25 januari 2023
image
Paus Franciscus loopt het retraitehuis in Ariccia binnen op 2 maart 2017. Dit jaar zal de vastenretraite van de paus en de curie voor de derde achtereenvolgende keer niet als groepsretraite plaatsvinden, maar op individuele basis. Foto: CNS - L'Osservatore Romano

Net als de twee voorgaande jaren zullen paus Franciscus en de Romeinse curie opnieuw de jaarlijkse vastenretraite van het Vaticaan op individuele basis houden.

Het Vaticaan zei vrijdag dat paus Franciscus de in Rome woonachtige kardinalen en de hoofden van dicasteries heeft uitgenodigd om “op individuele wijze” deel te nemen aan de spirituele oefeningen. Deze zullen plaatsvinden tijdens de eerste volle week van de vastentijd, van 26 februari tot 3 maart.

Afspraken geannuleerd

In die week worden alle afspraken van paus Franciscus geannuleerd, inclusief de algemene audiëntie op woensdag op 1 maart, kondigde het Vaticaan aan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus vroeg ook de leidinggevenden van de Romeinse Curie om hun werkzaamheden op te schorten en de vijf dagen te gebruiken voor gebed.

Derde jaar

Dit is het derde jaar dat de vastenoefeningen op individuele wijze plaatsvinden. Voorheen kwamen de kardinalen en Romeinse curie voor de vastenretraite samen in Casa Divin Maestro in het Italiaanse plaatsje Ariccia.

In 2021 en 2022 noemde het Vaticaan de coronapandemie als reden voor de wijziging.

In 2020 weerhield een sterke verkoudheid paus Franciscus ervan zich bij de kardinalen en leiders van de Romeinse curie aan te sluiten in het retraitehuis buiten Rome.