fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus kiest nieuwe prefect voor Dicasterie Oosterse Kerken

Catholic News Agency 22 november 2022
image
Ontmoeting tussen de paus en Gugerotti in oktober 2022. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft een expert op het gebied van Oosterse talen benoemd als nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Oosterse Kerken. Bisschop Claudio Gugerotti (67) heeft ook ruime ervaring als nuntius, en was in die functie ook actief in landen als Wit-Rusland en Oekraïne. 

De Italiaan was tussen 1997 en 2001 reeds ondersecretaris van het Dicasterie, dat zich bezighoudt met de betrekkingen die te maken hebben met de Oosterse katholieke Kerken. 

Sinds 1985 in dienst

Gugerotti heeft ruime ervaring binnen het Vaticaan, waar hij sinds 1985 in verschillende functies actief was. 

De bisschop was ook jarenlang werkzaam als pauselijke nuntius in landen als Georgie, Armenië, Azerbaijan en Wit-Rusland. Ook was hij vijf jaar lang nuntius in Oekraïne, voordat hij naar Groot-Brittannië verhuisde, waar hij tot dit jaar verbleef. 

Oosterse talen

Gugerotti heeft tevens een diploma in Oosterse talen en literatuur, die hij behaalde aan de Ca’ Foscari-universiteit te Venetië. 

Het Vaticaanse Dicasterie voor de Oosterse Kerken werd in 1917 opgericht door paus Benedictus XV. Het kantoor van de Romeinse Curie is verantwoordelijk voor 23 Oosterse katholieke Kerken die zichzelf besturen en in volledige overeenstemming met Rome zijn.

Zij erkennen de paus als leider van alle katholieken, maar hebben wel een een eigen liturgie en een eigen codex voor het canoniek recht. Ook hebben verschillende van deze kerken een patriarch aan het hoofd. 

https://www.kn.nl/abonnementen/