fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus Franciscus prijst Italiaanse missiezuster (en laat zijn ring kussen)

Catholic News Service 27 maart 2019
image
Zuster Maria Concetta Esu kust de hand van paus Franciscus (Foto: CNS photo/Vatican Media via Reuters)

Paus Franciscus heeft het Pro Ecclesia et Pontifice Kruis uitgereikt aan een oudere Italiaanse zuster die zich als vroedvrouw inzet in Congo. Zuster Maria Concetta Esu stond vele moeders bij en assisteerde bij de bevalling van meer dan 3.000 baby’s.

Bij de presentatie van het eerbetoon aan de 85-jarige Dochter van Sint-Jozef zei de paus dat het een teken is van “de affectie en dankbaarheid van de Kerk voor al het werk dat u gedaan hebt te midden van onze Afrikaanse broeders en zusters, in dienstbaarheid aan het leven, aan kinderen, aan moeders, aan families.”

“Met dit gebaar aan u”, zo vervolgde paus Franciscus, “wil ik mijn dankbaarheid ook uiten aan alle missionarissen, priesters, religieuzen en leken, die de zaden van het Koninkrijk Gods zaaien in alle delen van de wereld. Uw werk is groots. U geeft uw leven aan het zaaien van het woord van God met uw getuigenis. En in deze wereld, haalt u daar het nieuws niet mee.”

Kussen van de ring

Zuster Esu was zichtbaar ontroerd door de hulde van de paus. Zij kuste daarbij zijn hand en ring: opvallend, omdat paus Franciscus bij een andere recente gelegenheid zijn hand teruggetrokken zou hebben toen iemand dat probeerde. Dat kwam hem op felle verwijten te staan bij sommige traditionalistische katholieken, die meenden dat hij deze oude begroetingswijze af zou willen schaffen. In werkelijkheid was het een kwestie van tijdgebrek omdat de paus een lange rij mensen moest begroeten.